Nytt

16-åring skutt og drept på busstopp i Rosengård, Malmö torsdag kveld. Volden i Malmö er ute av kontroll. 16-åringen ble skutt i hodet, henrettet på åpen gate.

Hvorfor utlyser ikke myndighetene unntakstilstand i Malmö? Hvor lenge skal byens innbyggere vente på at militære styrker blir satt inn for å sikre ro og orden?

Politiet har jo allerede demonstrert at de ikke har kontroll. Det er praktisk talt straffrihet for nær sagt alle typer kriminalitet, inkludert drap.

politi-blalys

Tenk deg at du bor i Malmö, Sveriges tredje største by, og utpå kvelden torsdag 12. januar blir din datter akutt syk. Såpass dårlig at dere må til akuttmottakningen på SUS, Skånes Universitetssjukhus. Full fart til sykehuset, bare for å møte politisperringer. Det er bare så vidt dere får komme inn. Politiet er mannsterkt tilstede og har sperret av ankomsten.

«Upprätthålla ordningen…»

Hvorfor…? Gjett èn gang. Et 30-tall personer hadde samlet seg utenfor akutten.

 – Det är för att upprätthålla ordningen inne på akuten, sa en polis vid avspärrningsbanden til Sydsvenskans reporter.

Er det sindige skåninger som har samlet seg i en stor gruppe utenfor og truer «ordningen inne på akuten»?

Nei, selvsagt er det ikke det. Og nær sagt ingen av Sydsvenskans lesere er i tvil om hvem som truer ordningen. Men man må for enhver pris ikke si det – uttale noe som er i nærheten av å røpe hvilken gruppe mennesker det dreier seg om.

Tabuene dugger tett. Men for den som kan lese mellom linjene er det meste helt oppe i dagen.

De mange uløste drapene og skuddepisodene i Mamö i 2016 og de første dagene i 2017 har ført til at Malmö har bedt om assistanse fra resten av landet.

Ilddåp for ny politisjef

Denne siste dødsskytingen kommer samme dag som den nye politisjefen for region syd, Klas Friberg, tiltrår.

– Vi har ett allvarligt läge i Malmö. Alldeles för många unga män har dödats här och de efterlämnar en stor sorg till släkt och vänner. Jag kommer fokusera på den grova brottsligheten och gängkriminaliteten, sa Klas Friberg vid torsdagens presskonferens.

Polismästare Stefan Sintéus säger att han ska träffa Klas Friberg på fredagen.

– Klas Friberg har precis kommit hit och håller på att arbeta sig in. Vi får förstås att anledning att diskutera detta. Vi förväntar oss en ökad våldsspiral och det blir ju påtagligt för honom nu, säger Stefan Sintéus.

 

Sydsvenskan: 16-åring ihjälskjuten på Rosengård – ingen gripen för dådet