Etterforskningen av drapet på en 30-åring som ble skutt ihjel i Malmö i forrige uke kan ha blitt så grovt vanskjøttet at en mistenkt morder går fri. Det er desperat mangel på drapsetterforskere i hele Syd-Sverige.

Da 30-åringen ble skutt ihjel disponerte malmöpolitiet rett og slett ikke folk som kunne starte en drapsetterforskning. Det gikk minst ett døgn, kanskje to, før det ble tatt et eneste etterforskningsskritt.

– Vi hade svårt att få ordinarie personal på ärendet, Det tog för lång tid, säger Stefan Sintéus (Malmös politimester, red. anm.) som nu kallar in pensionerade mordutredare för att lösa den akuta krisen.

Polisregion Syd arbeider i dag med til sammen 26 uløste mord – med skrikende mangel på kompetente etterforskere. I Malmö er krisen verst med elleve mord og en akutt mangel på rutinerte etterforskere som vet hvordan en mordetterforskning skal føres.

Krisens virkelige omfang er ukjent for utenforstående, skriver Expressen. Et brev fra førstestatsadvokat Ola Sjöstrand, sjef for Malmö åklagarkammare, til Malmös politimester avslører at situasjonen gjør at mistenkte mordere kan gå fri. Brevet er datert 16. november, to dager etter etter at 30-åringen ble drept. Sjöstrand skriver i brevet at statsadvokaten med ansvar for saken hadde informert ham om at ingen etterforskning fant sted. Dette trass i at politiet hadde fått klar beskjed om å utføre viktige etterforskningsskritt.

Åpenbare risiki

Sjöstrand ramser opp åpenbare risiki for at mordere kan gå fri: Gjerningspersonens evne til å hindre eller ødelegge etterforskningen øker for hver dag, opplysninger fra vitner kjølner med tiden, risikoen for at vitner blir redde eller utsettes for trusler øker, risikoen for at gjerningspersonen rømmer landet er overhengende.

Politimester Sintéus innrømmer at mordetterforskningen har vært vanskjøttet.

– Vi hade ingen mottagare som kunde ta hand om åklagarens direktiv. Vi hade svårt att få ordinarie personal på ärendet, Det tog för lång tid och är självklart djupt olyckligt. Vi vet ju så väl vad som krävs säger Stefan Sintéus.

Krisen understrekes av at malmöpolitiet kan ha reddet stumpene takket være et tilfeldig studiebesøk:

– Av en händelse hade vi personal från Stockholm som arbetar med gängkriminella för att studera hur vi arbetar. De har faktiskt hjälpt oss inledningsvis, säger Stefan Sintéus.

Resultatene raser

Svensk politi har i nyere tid aldri etterforsket så få saker som nå. Hittil i år er det tatt ut ni prosent færre tiltaler enn i samme periode i fjor – og fjorårstallene var rekordlave. Fra januar til oktober ble det tatt ut tiltale i 120.015 saker, ned fra 131.890 i 2015, skriver Dagens Nyheter.

Ifølge rikspolischef Dan Eliasson er den viktigste forklaringen at bølgen av uløste mord og mordforsøk stjeler ressurser fra annen kriminalitet.

– Den tunga, grova brottsligheten måste vi prioritera. Vi kan inte lägga ett mord åt sidan, kommentar Dan Eliasson.

Virkeligheten har innhentet rikspolischefen. Også den alvorligste kriminaliteten lider nå under mangel på ressurser.

Gang på gang har regjeringen krevd at politiet må prestere bedre. Innenriksminister Anders Ygeman har forlangt bedre resultater allerede i år. Men det går altså i feil retning.

Rikspolischef Dan Eliasson står imidlertid ved sitt løfte om å innfri.

– Det ska fan vända, på ren svenska, säger han till DN.

Resultatene synes å henge på tilfeldige studiebesøkende politifolk og oppfordringer til pensjonister om å komme tilbake på jobb. Tiden renner ut. Eliasson sitter løst i rikspolischef-stolen.

Mord utreddes inte på ett dygn

 

Bildet: Genrebilde, ikke identisk med den aktuelle saken.