Svensk politi sikrer spor etter at to personer er blitt skutt i Farsta strand i søndre Stockholm om kvelden den 12. oktober 2021. på tisdagskvällen. Foto: Jessica Gow / TT / NTB.

Voldsutviklingen i Sverige, der 63 personer ble drept i skytinger i 2022, er såpass urovekkende at selv NRK omtaler den spesielt.

Den 2. januar skriver journalist Signe Karin Hotvedt og Norden-korrespondent Joakim Reigstad i detalj om fenomenet for NRK. Men i stedet for å gå til problemets kjerne er det noen av voldens konsekvenser som løftes til overskriften: «Svensk gjengvald slår ut i bustadprisar og skulekarakterar, seier forskar».

NRK konstaterer at antallet dødsskytingene i Sverige både er høyt og økende, og gir et nylig eksempel:

Det siste drapet skjedde laurdag, få timar før året ebba ut. Under nyårsfeiringa vart ein mann i 20-årsalderen skoten i Vällingby nordvest i Stockholm. Drapet skjedde rett framfor den lokale MacDonalds-restauranten i 18.30-tida. Politiet meiner det var fleire som skaut.

Ifølgje Aftonbladet skal gjerningspersonane ha skote opp nyttårsrakettar under ugjerninga for å skape forvirring. Fleire av vitna fordel at dei trudde dei høyrde fyrverkeri.

Politiet kopla raskt drapet til ein konflikt mellom kriminelle gjengar i området, ifølgje SVT sine kjelder. Ingen er så langt arresterte for skytinga.

Men hva kan grunnen være til at akkurat Vällingby er arena for konflikt mellom kriminelle? NRK opplyser ikke om at nærmere halvparten av befolkningen der har utenlandsk bakgrunn.

Vällingby sett fra luften. Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet / CC BY 2.5 / Wikimedia Commons.

Vi får også eksempler på ikke-dødelig vold:

Natt til måndag var det to nye eksplosjonar i Stockholms-området.

På morgonkvisten måndag vart ein fleirmannsbustad i Grimsta nordvest i hovudstaden ramma av eit kraftig smell. Litt seinare eksploderte ein mindre innretning i Bagarmossen sør i byen.

Vi får ikke vite at to tredjedeler av befolkningen i Grimsta og en tredjedel i Bagarmossen har utenlandsk bakgrunn.

Man øyner ikke desto mindre håp idet NRK hanker inn den svenske kriminologen Manne Gerell, som i fjor koblet innvandringen direkte til drapsbølgen i Sverige.

Ingen som har øyne i hodet, kan lenger unngå å se at masseinnvandringen til Sverige, først fra eks-Jugoslavia og siden fra islambeltet, er hovedfaktoren i kriminalitetsutviklingen i landet, og Gerell har altså som en av de få svenske akademikere sagt det offentlig.

Men i NRKs fremstilling er det som om denne innsikten plutselig er forduftet. Nå er voldsutviklingen et mysterium:

Manne Gerell som er førsteamanuensis i kriminologi ved Malmö universitet, seier til NRK at det ikkje er opplagt kva som ligg bak valdsspiralen.

Det er riktignok knyttet til kriminelle nettverk:

Ein hypotese er at politiet sine avsløringar av kriminelle nettverk har skapt ubalanse og maktvakuum.

Men hvem er det som utgjør de kriminelle nettverkene? Det får vi ikke høre mer om.

Manne Gerell. Stillbilde: Fjärde Uppgiften / YouTube.

Også Bild har registrert den økende volden i Sverige, og den tyske avisen konstaterer at utviklingen der er stikk motsatt av Europa forøvrig: De fleste steder blir det færre drap, men i Sverige blir det flere.

Bild har i likhet med NRK kontaktet Manne Gerell for å forstå mer om bakgrunnen for drapsbølgen, og her er det en Gerell uten filter som det tyske avispublikumet får servert:

Manne Gerell, professor i kriminologi i Malmö, sier til Bild: «I sammenheng med våpenvolden må man imidlertid også snakke om innvandringen til Sverige.» For «gjengvolden finner sted i isolerte bydeler der de fleste innbyggerne er innvandrere», ifølge professor Gerell. «Ofre og gjerningsmenn har for det meste migrasjonsbakgrunn.»

Bild peker på at det er drabantbyene utenfor Sveriges store byer som er blitt sentra for kriminalitet.

Nå iverksetter den svenske regjeringen mottiltak. «De svenske politikerne har allerede innskrenket innvandringen betydelig, blant annet på grunn av betenkeligheter når det gjelder kriminaliteten», forklarer kriminologiprofesor Gerell.

To medier henvender seg altså til samme akademiker for å få belyst det samme fenomenet, men kun det ene gjengir kjernen i akademikerens tenkning om saken.

Når NRK kommer til de politiske reaksjonene på kriminaliteten, berøres innvandringen kun indirekte:

Skytingar og gjengkriminalitet var og eit av dei store spørsmåla då Sverige gjekk til val sist haust. Allereie då låg det an til å bli ein dyster rekord i antal drap med skytevåpen.

Særleg Moderaterna og Sverigedemokraterna køyrde hardt på at det måtte eit regjeringsskifte til for å få bukt med problema.

Før valet la Moderaterna-leiar Ulf Kristersson an ei knallhard line:

– Ei ny regjering vil jakte på desse menneska til dei alle blir sperra inne eller utviste frå landet, kompromisslaust og omsynslaust. Desse gjengane skal bort frå Sverige, sa han til Göteborgs-Posten i september.

Så hvordan kan det å sende gjenger bort fra Sverige være et mulig virkemiddel? Her må man selv lese mellom linjene.

Vi får vite at kriminaliteten har slått røtter i Sverige:

Justisminister Gunnar Strømmer samanlikna utviklinga med eit isfjell.

– Drapa er toppen av eit isfjell, der vald og organisert kriminalitet har slått djupe røter i samfunnet, sa Strømmer.

Her kunne det kanskje være på sin plass å nevne at fruktene fra trærne som har slått de røttene, er svenske statsborgere som ikke kan utvises. Skal tro hva Kristersson vil gjøre med det?

Dette kunne ha vært et opplagt kritisk spørsmål fra NRK. I stedet skal vi bullshittes. NRKs jobb er å sørge for at folk ikke stiller de vesentligste spørsmålene.

Det pågår kort fortalt en krig om tankene oppe i ditt hode, der de fleste aktørene i krigen kjemper for at du skal bli dummere.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Klanen» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.