Politiet valgte å ikke pågripe dem som kastet stein mot politiet og satte fyr på en rekke biler i Rosengård i Malmö søndag kveld.

Når lokale beboere i den meget islamiserte bydelen snakker om det som skjedde, handler det mye om hvorfor Salwan Mumika fikk tillatelse til å brenne koranen i Malmö. De lurer også på hvorfor politiet ikke grep inn da det tidlig på søndag ble skrevet at «det vil bli en etterfest på Rosengård».

«Jeg tror politiet visste om det og hvis politiet hadde vært her før det hele startet, tror jeg ikke det hadde gått som det har gått», mener Hiba Monzer. Hun er mor til fire barn og bor i Rosengård.

Minna Li er student ved Malmö universitet og bor også i Rosengård. «Jeg så koranbrenningen live på Tik Tok og så at det var mange oppfordringer til bråk på sosiale medier, så jeg var forberedt på at noe skulle skje, men ikke slik. Det føltes nesten som om du var i en krigssone», sier hun.

Minna bor rundt 200 meter fra Ramels väg og kjente røyken fra de mange bilene som brant. «Skal det være slik at man kan samle hundre mennesker og gjøre det man vil. Jeg synes også det er skummelt med folk som kaster stein, men jeg synes det er veldig rart at politiet ikke kan gjøre noe med det», påpeker hun.

Politiområdesjef Petra Stenkula har tidligere sagt til SVT at politiet visste at det var meldinger om en etterfest på Rosengård i forbindelse med koranbrenningen i Malmö.

Stenkula sier at hun «blir trist» over steinkastingen mot politiet. Ingen av de som brente biler er blitt arrestert, men politiet har tatt video av det som hendte, og sendt en e-post til lokale skoler.

Etter bråket i Rosengård er politikerne i Malmö enige om at en endring må til. Men det er delte meninger om kommunen har gjort nok for å motvirke uroen.

Meningsfull sysselsetting, dialog og utdanning er ulike svar på hvordan man kan forhindre flere opptøyer i framtida.

Magnus Olsson, gruppeleder for Sverigedemokraterna i Malmö, synes at kommunen ikke har gjort nok for å dempe problemene som finnes. Han mener løsningen ligger i å opplyse om rettighetene og lovene som gjelder i landet. «Det er viktig å utdanne, så alle vet hvilke lover og rettigheter vi har. Du kan mene hva du vil om koranbrenning, men det er lovlig akkurat nå».

For Socialdemokraterna er det åpenbart hva som må gjøres. «Vi er nødt til å ha en dialog med beboerne for at de skal føle seg trygge», sier Sedat Arif, kommunalråd med ansvar for arbeidsmarked og sosiale tjenester.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.