Sakset/Fra hofta

Sverige scorer høyest på å være et trygt, innbydende og vakkert land. Landet er også unikt i Vest-Europa etter å ha blitt spart for mye av andre verdenskrig og landet forblir nøytralt i dag. Slik lyder Reputation Institutes begrunnelse for å utnevne Sverige til landet med verdens beste rykte. 48.000 mennesker deltok i den nettbaserte undersøkelsen som ligger til grunn for rangeringen som gir Norge en femteplass. Kan 48.000 tusen mennesker ta feil?

Søndag rykket en politipatrulje i Malmø ut til den ikke veldig sjarmerende drabantbyen Lindängen etter melding om husbråk. Etter ti minutter oppe i etasjene går betjentene tilbake til bilen. Underveis varsles de fra stasjonen om en angivelig bilbrann i nærheten. Når du kommer ut på gaten ser de at det er deres egen bil som brenner. Teknisk feil? Neppe. Det er en Volvo og ikke en Tesla. Politiet mener den må være påtent. Det er i så fall ikke første gang en politibil, eller ambulanse for den saks skyld, er satt i brann mens mannskapene er ute på oppdrag. En 17-åring er etterlyst for å ha tent på bilen. Välkommen til folkhemmet.

Lindängen nevnes ofte i samme åndedrag som Rosengård. I juni ble en 27-åring skutt på kjøpesenteret der. I mars etterforsket politiet flere skuddvekslinger i Malmø, både i Rosengård og Lindängen. Fire ble skadd, en alvorlig. Er det trygt i Sverige? Kan alle i Sverige gå hvor de vil, når de vil uten å bli trakassert, ranet, befølt, voldtatt eller skutt? Stort sett, men bildet endres.

Fra Sverige meldes det også at stadig flere personer som er aktive innen religiøse forsamlinger utsettes for trusler og vold. Det forsøker regjeringen å bøte på ved å gi penger til menigheter som kan vise til økte trusler gjennom ordningen SST, Nämnden för statligt stöd till trossamfund. Er det penger å hente, kan du banne på at det er store behov for støtte. En av moskeene som har søkt om og fått støtte i år er Malmö muslimske forsamling. Der er alle vinduer som vender mot gaten nå skuddsikre. Det er riktignok aldri noen som har løsnet skutt mot moskeen, men man vet jo aldri hva folk kan finne på nå for tiden.

Bilal Karabudak mener moskeen trenger skuddsikre vinduer og andre sikkerhetstiltak fordi det skrives så mye skremmende på sosiale medier og kommentarfelt.

Den här lokalen har alltså inte blivit beskjuten men flera gånger i veckan läser Bilal Karabudak eller någon av hans kollegor hotfulla inlägg riktat mot dem i sociala medier – Jag tror inte de själva skulle göra något men det sprider sig snabbt på sociala medier. Om någon skriver «bränn ner stället»; så finns det vissa som är beredda att göra saker.

Ellers er det verdt å merke seg at det, statistisk sett, ikke er landets moskeer som behøver engste seg mest for at noe uønsket skal skje. Det er det kristne forsamlinger som bør gjøre, og så sent som i forrige måned var det noen som forsøkte å tenne på Trefoldighetskirken i byen.

Politiet ser alvorlig på hendelsen og betrakter den som hatkriminalitet og forsøk på mordbrann. Trefoldighetskirkens enfoldige talsmann sier det ikke finnes tegn til politisk eller religiøst motiv. Det var sikkert bare en tilfeldighet at noen tente på akkurat der de gjorde, foran kjellerinngangen. Kanskje visste de ikke at det var en kirke engang?

Det var sikkert bare en lokal Emil som utførte en av sine mange rampestreker. Kanskje var det den lyshårede gutten med det lekne blikket som tente på politibilen også, mens han sang på det gamle rimet «Polis polis Potatisgris».