Politikvinnen er tiltalt for brudd på taushetsplikten, alternativt tjenestefeil. Hun arbeider også som instruktør for politiaspiranter, som hun instruerer i spaning mot kriminelle. Foto: Politiet.

En politikvinne (36) i Malmö er tiltalt for å ha forsøkt å advare en tungt kriminelt belastet mann om at han var etterlyst for drap. Hun nekter straffskyld.

Kvinnen, som er områdespolis i innvandrertette Rosengård, er tiltalt for brudd på taushetsplikten, alternativt tjenestefeil, etter å ha ringt opp den etterlyste Ihab Yusuf Zaghmouth for å advare ham om den hemmelige, politiinterne etterlysningen, skriver Samhällsnytt. Hun skal tidligere ha arbeidet ved Socialtjänsten.

«Du är efterlyst av polisen»

Det kvinnen ikke visste var at politiet også hadde iverksatt telefonavlytting, og dermed får overraskede politietterforskere høre en samtale der politikvinnen ringer for å informere Zaghmouth om at politiet jakter på ham.

– Ja, du, du är efterlyst av polisen ju, sier kvinnen på opptaket.

Men politiet hadde flaks: både politiets etterforskere og politikvinnen hadde feil nummer til Zaghmouth. Derfor svarte en for saken helt uvedkommende person på kvinnens oppringning, og hennes advarsel nådde ikke den etterlyste.

Politikvinnen tror åpenbart at hun snakker med Zaghmouth, og i løpet av den 57 sekunder lange samtalen informerer hun om at han er etterlyst. Personen hun prater med er uforstående og presenterer seg siden som «Ali», en person som skal ha tatt over Zaghmouths gamle telefonnummer. Politiets utskrift av avlyttingen:

I avhør hevder politikvinnen at en annen politiansatt ba henne ringe mistenkte, men kan ikke svare på hvem det var.

Kvinnen forsvarer seg med at hun «ville se hvor han var» og få ham til å melde seg for politiet. På spørsmål om hvilket forhold hun har til Zaghmouth, svarer hun at «det er en lang historie».

Politikvinnen får spørsmål om det å ringe kriminelle er en vanlig måte å jobbe på.

Hon svarar att att det inte är ovanligt eftersom man för dialog med kriminella. Det är en uppgift som Samhällsnytt vid flera tillfällen har uppmärksammat hos Malmöpolisen. Detta genom olika möten för att etablera kompisliknande relationer med gängkriminella genom exempelvis gratis pizza.

Mistenkt for drap på rettsvitne

Politiet mistenkte 21-årige Zaghmouth for drapet på en 25-åring som hadde vitnet i en rettssak mot gjengkriminelle.

Ihab Yusuf Zaghmouth. Foto: Politiet.

10 juni i fjor ble 25-årigen skutt og drept utenfor et sosialkontor i Hålsjögatan i Malmö. Politiet mistenkte at blant andre Ihab Yusuf Zaghmouth hadde noe med drapet å gjøre.

Men forhistorien går tilbake til en rettssak mot gjengkriminelle i Malmö i 2016:

Under rättegången vittnade en ung man i 20-årsåldern mot gängmedlemmarna och fick efter det hjälp av polisen med skyddat boende. Två år efter rättegången sköts vittnets storebror ihjäl när han satt i sin bil i Kroksbäck i Malmö. Året därpå, i juni förra året, sköts även vittnet ihjäl på Hålsjögatan i Malmö. (Fria Tider)

Bilder av pistoler beslaglagt hos Ihab Yusuf Zaghmouth. Politiet beslagla også en skuddsikker vest. Foto: Politiet.

Samhällsnytt har undersøkt Zaghmouths rulleblad, og skriver at han er gjengkriminell som er dømt for grovt brudd på våpenloven, flere narkotikalovbrudd, ulovlig bilkjøring samt kjøring i påvirket tilstand.

Ihab Yusuf Zaghmouth er født i Sverige av foreldre som innvandret fra Libanon, skriver Fria Tider.

Instruktør for politiaspiranter

Det er chefsåklagare ved Särskilda åklagarkammaren Martin Tidén som har utferdiget tiltalen. Ifølge politiet er 36-åringens handling ytterst klanderverdig, med åpenbart skadepotensiale for etterforskningen. Politikvinnen arbeider også som instruktør for aspiranter, som hun instruerer i spaning mot kriminelle.

Seksjonssjef Claes-Arne Hermansson i Grova Brott i Malmö påpeker overfor Fria Tider risikoen for at mistenkte kunne ødelegge bevis, men også fluktfaren:

– Det finns samtidigt en risk för flyktfara. Får personen veta att han är efterlyst, kan denne lämna, vilket kan resultera i att polisen inte får tag på honom.

– Stör mitt polishjärta

Hermansson tror det finnes et «privat bekjentskap» mellom politikvinnen og Zaghmouth.

– Det hon gör, eller försöker att göra, det är att informera personen om att polisen är intresserad av honom. Detta är helt felaktigt och information som skall hållas inom förundersökningen, förklarar han.

– Det stör mitt polishjärta, säger Hermansson.

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.