Den svenske regjeringen la fram sitt budsjett mandag. Fra tallene finner vi prioriteringene: Til tross for alle løftene om å stoppe den voldsomme kriminaliteten, blir det brukt mer penger på stemmefiske enn på rettssystemet.

Klokken 03.30 mandag kveld ble en håndgranat kastet gjennom vinduet til en familie med barn i forstaden Rotebro utenfor Stockholm. En kvinne ble skadet i angrepet, men familien hadde engelvakt – håndgranaten hoppet på en sofa før den eksploderte.

Hadde den ikke gjort det, ville dette angrepet trolig ha krevd liv. Så kunne Sverige – igjen – ha uttalt at barn ble drept i den voldelige bonanzaen som landet opplever. Politiet kalte angrepet «helt uakseptabelt» og sa at granaten ble kastet inn i «feil hjem».

Feil hjem? Er det et «riktig hjem» for et håndgranatangrep?

Noen timer senere mottok innenriksminister Mikael Damberg anken fra tre tusen svenske politifolk, som har krevd bedre muligheter til å handle mot organisert kriminalitet. Omtrent samtidig presenterte finansminister Magdalena Andersson regjeringens budsjettforslag.

Les mer: Tusenvis av svenske politifolk krever strengere tiltak mot gjengkriminelle

Gitt utviklingen av det svenske samfunnet, og hvordan ansvarlige ministre møter nye angrep og drap hver uke med løfte om at «gjenger vil bli knust» og «kriminelle vil bli jaget til verdens ende», ville man ha forventet at denne voldsomme bekjempelse av kriminalitet vil fremgå av tallene i budsjettet.

Men slik er det ikke.

Til tross for at budsjettforslaget inneholder nye investeringer til en verdi av 74 milliarder svenske kroner, vies bare beskjedne 2,7 milliarder til innsats mot gjengvold og kriminalitet. Den summen skal også gi flere politifolk og inkluderer også mer penger for å bekjempe subsidiesvindel. Regjeringen foreslår 500 millioner svenske kroner mer til politiet for i år, men det er penger som dekker et estimert underskudd for 2021.

Mer penger foreslås å gå til klimaarbeid, blant annet justeringsstøtte til «Klimatklivet»og mer penger til tog og kollektivtransport – hele 12 milliarder. Landet med verdens mest sjenerøse foreldreforsikring vil også til våren introdusere den såkalte «familieuken», som betyr at en forelder med barn mellom fire og 16 år vil kunne ta tre dager (ekstra) fri for å være hjemme med barna i permisjon.

Kostnad? Ifølge budsjettet 3,5 milliarder for 2022, men kostnaden for samfunnet er mange ganger større. Regjeringen har selv anslått at 23 millioner arbeidstimer i økonomien vil gå tapt.

At regjeringen bryr seg om barn og foreldre er prisverdig, men med hånden på hjertet: Hadde det ikke vært bedre å investere pengene på sikkerhet i skolen i stedet? For skolen har også blitt preget av vold, trusler og overgrep.

Det er en del av hverdagen i noen områder at barn blir ranet og ydmyket på vei hjem fra skolen. Politiet handler ved å oppfordre foreldre til ikke å kjøpe dyre jakker, sko eller telefoner til barna sine. Man skulle tro at de fleste foreldre, under rådende forhold, ville prioritere et rolig og trygt skolemiljø for barna sine, i stedet for tre ekstra fridager.

Kanskje var det derfor et tilfelle av skjebnens ironi at finansministeren la frem budsjettforslaget i løpet av en dag som begynte med en håndgranateksplosjon mot en barnefamilie?

Nå kan man argumentere for urimeligheten av at regjeringens budsjett ville ha tatt hensyn til hendelser som skjedde samme dag. Dette er selvfølgelig ikke å forvente. Men mandag var intet unntak. Kriminalitet i Sverige har nådd et nivå der et håndgranatangrep på en uskyldig, sovende familie med barn er medialt død og begravet dagen etter.

I tillegg er det lenge siden alvorlig vold var begrenset til kriminelle miljøer. I dag er ingen trygge lenger. Uskyldige blir påvirket og tvunget til å leve med fysiske og psykiske arr resten av livet – hvis de overlever, altså.

– I de här konflikterna så skjuter man inte i benen längre, utan man mördar. Det handlar om att man mördar för att inte själv bli mördad. Det gör att man skjuter på allmänna platser. Det ser vi generellt i hela Sverige. När man får chansen så mördar man.

– Om det är klockan två vid en förskola, så gör man det då. Man är så driven att göra det, sier Christoffer Bohman, lokal politiområde i Sollentuna til Dagens Nyheter, etter mandagens håndgranatangrep.

Svenske foreldre lever i den virkeligheten: Barnet ditt kan bli ranet eller voldtatt på vei hjem fra skolen. Hvis du lar barna dine besøke den lokale pizzeriaen, kan de bli skutt. Når du legger barna dine om kvelden, kan de bli vekket av en håndgranat.

Men på den annen side får foreldre snart tre ekstra dager fri hvert år. Det kan være nødvendige for å følge sine voldsutsatte barn til psykologen.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.