Svensk politi ber folk om å si ifra hvis de ser noe som ligner på en håndgranat, melder NTB-TT. Søndag ble en mann drept da han plukket opp en granat på gaten sør i Stockholm.

– Den tragiske hendelsen i Vårby gård kunne skjedd andre steder, sier Bertil Olofsson, som leder den nasjonale bombegruppa.

Og for den som måtte være i tvil: Med «andre steder» mener han ikke Bergen eller Hamburg. Han snakker om Sverige, landet hvor bruken av dette krigsvåpenet er mer utbredt enn i noe annet land i verden som ikke er i krig, som Svenska Dagbladet skrev i fjor:

Savner sidestykke

Användandet av handgranater bland kriminella i Sverige saknar motstycke i världen bland länder som inte är i krig. Det skriver polisen till regeringen i en delrapport som SvD tagit del av. Samtidigt har granatattackerna spridits inom Sverige.

For Sverige er jo ikke i krig. Eller?

Til tider smeller det nesten daglig: Nya granatattacker – varje dygn.

Lederen av bombegruppa nevner en hendelse i Umeå, der politiet sperret av en gågate på grunn av et håndgranat-funn. Granaten, som viste seg å være skarp, ble sprengt på stedet. Også i Malmö er det funnet udetonerte granater i bymiljøet. Minst tre granater som skal ha vært brukt for å skremme eller skade, har ikke gått av.

– Selv om granaten har ligget en stund, vil vi oppfordre folk til ikke å røre noe som kan tenkes å være farlig. Ring heller politiet en gang for mye, sier Olofsson.

«Risikerer» å bli rammet

Svensk politi opplyser at håndgranater er blitt vanligere i kriminelle miljøer, og sier at uskyldige risikerer å bli rammet av den økende bruken av våpen.

Uskyldige «risikerer» å bli rammet? Flere er allerede drept av granater i Sverige. Søndag ble en mann drept og en kvinne alvorlig såret. Mannen døde trolig ved et uhell, men flere er drept i granat-angrep.

I august 2016 døde en åtte år gammel gutt da en håndgranat ble kastet inn i en leilighet i Biskopsgården i Göteborg.

I august 2015 ble det kastet en skarp splintgranat, modell M75, mot en politibuss i Tumba hvor det satt fire politifolk. Bare flaks (og en armert politibuss) gjorde at ikke liv gikk med.

Bangers populære

Kraftige, små sprengladninger, som svensk politi kaller bangers (knallskudd), er også populære. Torsdag måtte to politifolk og en lærer behandles på sykehus etter at en slik ble kastet inn i kantinen på en skole utenfor Stockholm – faktisk samme sted som granatangrepet mot politifolkene: Tumba.

I februar i fjor ble en skarp granat funnet ved politistasjonen i Kista, Stockholm. Senere samme dag fikk en mann splintskader da en håndgranat ble kastet i et boligområde i Malmö.

Og nettopp i Malmö ble en politibil sprengt i stykker utenfor en politistasjon for to uker siden. Ifølge Olofsson var det sannsynligvis en større banger som detonerte. En måned tidligere ble det kastet en granat mot politistasjonen i Uppsala.

«Svært urovekkende»

Olofsson kaller den økende bruken av sprengstoff «en svært urovekkende utvikling».

Avisen Sydsvenskan ville finne ut hvor vanskelig det er å få tak i en håndgranat i Malmö. Det tok ti minutter: Så lång tid tog det för tidningens reporter att hitta någon som var villig att sälja en handgranat.

Det er fra før kjent at en stor del av håndgranatene i Sverige kommer fra det tidligere Jugoslavia.

Ikke klassifisert som våpen

Og det har vært fritt frem å ta med håndgranater inn i Sverige. Helt frem til november i fjor ble håndgranater klassifisert som «explosiva produkter» – ikke som våpen.

Sverige fornekter seg ikke.

 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.