Nytt

Problemstillingen kan synes fjern: Har du en håndgranat du gjerne vil bli kvitt? Som bare ligger og slenger hjemme? Velkommen til Sverige. Nå også med amnesti for håndgranater.

Bruken av håndgranater i Sverige savner sidestykke i verden blant land som ikke er i krig, skrev Document i februar. Detonerte håndgranater økte 170 prosent fra 2015 til 2016. I fjor døde en åtte år gammel gutt da en håndgranat eksploderte i en leilighet i Biskopsgården i Göteborg.

I denne unaturlige situasjonen gjør antagelig den svenske regjeringen det eneste naturlige: utlyser et amnesti for granater. Nå kan svensker (?) snart levere inn håndgranatene sine til politiet uten å risikere straff.

– Det här handlar framför allt om att dra undan tillgången till handgranater, för att på så sätt göra det svårare för kriminella element att få tillgång till dem, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till SR.

Etter planen skal man kunne kontakte politiet, som så kommer og henter håndgranater og eventuelt annet eksplosivt materiale.

Økningen i bruken av granater var på 170 prosent fra 2015 til 2016; fra 10 til 27 detonerte granater.

Det handler blant annet om granatangrep mot lokaler og boliger «utan hänsyn till om där funnits människor eller inte», skrev politiet i en rapport til regjeringen i vinter.

Politiet skrev at bruken av håndgranater i Sverige stikker seg ut sammenlignet med andre «jämförbara länder». Ifølge politiet er bruken av granater blant kriminelle i disse (uspesifiserte) landene, såvel som innen EU, i prinsippet ikke-eksisterende.

 

Sveriges Radio: Regeringen vill ha amnesti för sprängmedel