I juni i år skrev vi at den svenske regjeringen ville innføre amnesti for håndgranater. Da kom myndighetene opp med et lovforslag for en-amnesti-for-explosiva-varor.  Nå nærmer lovforslaget seg et vedtak. Sverige har sett en eksplosiv økning i håndgranater og andre sprenglegemer. Flere politistasjoner er blitt bombemål i Det nye Sverige. Og myndighetene tror at et amnesti vil hjelpe på problemet.

 – Vi måste få bort det här från våra gator, säger justitieminister Morgan Johansson.

Amnestiet er en smule optimistisk. Vi har alle en roteskuff, men det er sannsynligvis få svensker som har håndgranater liggende, og de som bomber politistasjoner har neppe tenkt til å gi fra seg sine. For de bruker jo granatene sine.

Amnestiet er ment å gjelde i tre måneder, fra oktober 2018 til januar 2019, skriver Dagens Nyheter.

– Dette er koblet til kriminelle gjenger som generelt har økt tilgang til våpen som de bruker mot hverandre og mot rettsvesenet. Vi må få dette vekk fra gatene våre, sier justisminister Morgan Johansson til avisa.

Forrige gang Sverige tilbød våpenamnesti, var i 2013. Politiet fikk da inn over 15.000 våpen og våpendeler samt 36 tonn ammunisjon, ifølge NTB.

 

Kjøp Kent Andersens bok her! Finnes også som E-bok.