Morgan Johansson. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons.

 

Bor svenske sosialdemokrater på samme planet som danske og norske?

Spørsmålet melder seg etter den svenske justisminister Morgan Johanssons (S) reaksjon på utspill fra Moderaterna (M) og Sverigedemokraterna (SD) om at Sverige bør undersøke kriminaliteten blant innvandrere og deres etterkommere, slik SSB har gjort i Norge.

Sveriges Television (SVT) skriver:

En stor undersökning i Norge visar att brottsligheten bland invandrare och deras barn är högre än bland övriga delar av befolkningen. I Sverige gjorde Brottsförebyggande rådet en liknande studie 2005.

Men Sveriges justisminister ønsker seg ikke oppdaterte tall:

– Här är det politik man bedriver. Jag tycker det är en giftig retorik att hela tiden peka ut någon annan som ansvarig, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Mens vårt naboland i øst sliter voldsomt med den importerte kriminaliteten, ønsker ikke ansvarlig statsråd å skaffe seg mer informasjon om den. Om man ikke vil stikke hodet i sanden, bedriver man «giftig retorikk».

Avstanden til de danske sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen kan vanskelig bli større. Også i Norge innser Ap motstrebende at innvandringen har sine problematiske sider.

Dersom de to søsterpartiene på hver sin side av Skagerrak gjennom vedtak viser at dette er mer enn bare ord, kan de lykkes i å gjenopprette en viss troverdighet, og unngå den nedturen som deres kolleger på Kontinentet er inne i.

I Sverige sitter slike erkjennelser lengre inne. Svenskene går til riksdagsvalg i september. Det er all grunn til å tro at de vil la Socialdemokraterna holde det norske Arbeiderpartiet med selskap under trettiprosentstreken. Kanskje Morgan Johansson egentlig ikke ønsker å vinne valget?

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!