Nytt

Foto: Fredrik Sandberg / TT 

Sverigedemokraterna vil fremme mistillitsforslag mot justisminister Morgan Johansson etter de siste voldshendelsene i Malmö. Johansson gjør ikke jobben sin og forstår ikke alvoret i situasjonen, sier Åkesson.

– Det är uppenbart att justitieministern dels inte förstår allvaret i situationen och dels inte klarar av att vidta de åtgärder som krävs. Han klarar inte av sitt jobb helt enkelt, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna får uventet støtte av Moderaterna. Ulf Kristersson sier:

– Det är rätt att nu rikta misstroende mot justitieministern, han är ytterst ansvarig för den situation vi har fått i Sverige och den är helt ohållbar. Antingen gör en minister sitt jobb eller så tar man konsekvenserna och avgår.

Jimmie Åkesson sier at det er justisministeren som er ansvarlig for den mislykkede kriminalpolitikken.

– Han är ytterst den som är ansvarig för den misslyckade kriminalpolitik och den slapphet som har präglat kriminalpolitiken, dels under Socialdemokraternas femåriga regeringsinnehav, men även dessförinnan när Morgan Johansson hade en topposition inom justitieutskottet. Och det har inte blivit en millimeter bättre under den perioden, det har tvärtom blivit sämre.

Også innenriksminister Mikael Damberg ønsker Åkesson å fremme mistillitsforslag mot:

– Och sen har vi så klart diskuterat inrikesministern, och jag utesluter inte att det kommer en misstroendeförklaring mot Mikael Damberg.

Selv om Moderaterna vil støtte mistillitsforslaget mot justisminister Johansson, så motsetter de andre partiene seg dette. Liberalerna og Centerpartiet viser til samarbeidet med regjeringen og Vänsterpartiet, som fremdeles vil ta imot flere migranter, vil heller ikke sparke justisministeren.

Expressen

Kjøp Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!