Sverigedemokraternas (SD) leder Jimmie Åkesson, foto: Wikimedia Commons

 

I en meningsmåling som Sentio har utført for Nyheter Idag i februar, oppnår Sverigedemokraterna (SD) en rekordartet oppslutning på 26,9 prosent – hele 4,7 prosentpoeng høyere enn på tilsvarende måling i januar.

Målinger som er utført samtidig av andre aktører, bekrefter tendensen for SD.

Socialdemokraterna er nest størst på målingen med 23,2 prosents oppslutning. Moderaterna er tredje størst med en for partiet svært lav oppslutning på 16,7 prosent – en bunnrekord på Sentio-målingene.

For det tradisjonelle høyrepartiets vedkommende kan det virke som om tilnærmelsen til SD har fått velgerne til å tenke over forskjellen på originalen og kopien:

Efter Moderaternas utspel om att öppna dörren för samtal med Sverigedemokraterna finns det en tydlig vinnare och en tydlig förlorare.

SDs partisekretær Richard Jomshof mener det handler om troverdighet:

– Man har försökt ge sig in på vår planhalva och det har man gjort. Initialt har det varit till deras fördel, det tror jag. Att man tillfälligt tog tillbaka en del väljare från oss. Men, jag är helt övertygad om att när tiden går, att man som väljare synar deras kort och inser att det kanske är en bluff eller man inte tycker de är trovärdiga.

Det er halvannet år til neste riksdagsvalg i Sverige. Hvis SD beholder vinden i ryggen, blir det en slags massakre for de andre partiene, og selv status quo blir et klart nederlag og en dom over de andre partienes overenskomst med å sette SD ut av spill.

NTB/TV 2 peker også på Trump-effekten:

SD har også tatt rennafart i kjølvannet av at Trump foran hele verden pekte på Sverige som et eksempel på hva som kan skje ved omfattende innvandring.

Selv om uttalelsen ble latterliggjort på grunn av Trumps dårlige faktabruk, har SD brukt det til sin fordel og angriper kritikerne og kaller det «bagatelliseringen fra establisementet».

I et innlegg skriver SD-lederen Jimmie Åkesson og partiets parlamentariske leder Mattias Karlsson at «Trump har rett».

SD skader Sverige bevisst, sier justisminister Morgan Johansson.

Men hvem har egentlig skadet Sverige mest?

 

Nyheter IdagTV 2