Jimmie Åkesson i en debatt om det franske presidentvalget på svensk tv i april 2017. Stillbilde: YouTube.

 

I en meningsmåling som Sentio har gjort for Nyheter Idag i juli, er Sverigedemokraterna (SD) det største partiet, med 26,8 % oppslutning – en økning på 1,8 prosentpoeng siden juni.

Socialdemokraterna (S) går tilbake og er nest størst, med 22,4 %, mens det er katastrofesifre for Moderaterna (M), som kun får 12,7 % oppslutning. Centerpartiet (C) er hakk i hæl med 11,6 %.

Moderaterna når en ny krisnivå och noteras till endast 12,7 procent. Det betyder att Sverigedemokraterna är mer än dubbelt så stora som Moderaterna. Än värre blir det för M-ledaren Anna Kinberg-Batra när Centerpartiet samtidigt når 11,6 procent. Det skiljer alltså inte mer än 1,1 procentenheter mellan C och M.

Det er litt over ett år til det neste valget til den svenske Riksdagen. Om resultatet blir noe i nærheten av dette, vil det innebære en kraftig omveltning i svensk politikk. Det er lite trolig at IT-skandalen som har utfoldet seg i løpet av de siste ukene, vil hjelpe den gamle politiske klassen med å hente seg inn igjen.

Styrkeforholdet mellom de to svenske høyrepartiene i denne meningsmålingen minner ellers litt om den som gjorde seg gjeldende mellom Frp og Høyre ved stortingsvalget i 2005, da de to partiene fikk henholdsvis 22,1 % og 14,1 % av stemmene – en situasjon som i noen grad holdt seg i 2009, men som var snudd igjen i 2013.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂