Meningsmålingen SVT/Verian har gjennomført i løpet av desember og januar, viser små, men viktige endringer: Oppslutningen om den blågule regjeringsblokken har økt med totalt 1 prosentpoeng, og den rødgrønne blokkens fordel er mer enn halvert siden i fjor sommer. De rødgrønne ville imidlertid vunnet med 4,8 prosentpoeng dersom det var valg i dag.

– Att avståndet mellan blocken minskar kan bero på en kombination av politik och generell utveckling. Allmänheten kan ha uppfattat positiva signaler om minskad inflation, framtida räntesänkningar och kanske också lägre drivmedelspriser, sier Per Söderpalm, Verians opinionssjef, til SVT.

Endringene for de enkelte partiene er imidlertid små, og ingen av måleendringene er statistisk signifikante.

Selv om oppslutningen om Liberalerna og Kristdemokraterna har økt, befinner begge partier seg fortsatt under riksdagsgrensen. Moderaterna øker litt til 17,2 prosent, og Sverigedemokraterna holder seg på 22,5 prosent.

Blant opposisjonspartiene øker både Socialdemokraterna og Miljlöpartiet, med henholdsvis 0,2 og 0,3 prosentpoeng. Centerpartiet balanserer nøyaktig på riksdagsgrensen på 4,0 prosent. Det største tapet gikk Vänsterpartiet på, med 0,8 prosent, men har fortsatt støtte fra 7 prosent av velgerne.

 

SVT/VERIANS måling i januar

Meningsmålingen ble gjennomført fra 25. desember til 7. januar og er basert på cirka 3000 gjennomførte intervjuer med personer over 18 år. Spørsmålet som ble stilt, var: «Hvilket parti ville du stemt på hvis det var valg i dag?» Svarprosenten er oppgitt til 40. Endring siden siste måling er angitt i parentes.

Socialdemokraterna 35,9 (+0,2)

Sverigedemokraterna 22,5 (+-0)

Moderaterna 17,2 (+0,2)

Vänsterpartiet 7 (-0,8)

Miljöpartiet 4,7 (+0,3)

Centerpartiet 4,0 (-0,3)

Kristdemokraterna 3,8 (+0,2)

Liberalerna 3,3 (+0,6)

Andre partier 1,6 (-0,4)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.