Tidligere politisjef og nåværende generaldirektør for Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Dan Eliasson, fulgte ikke sine egne råd til Sveriges befolkning og reiste til Las Palmas like før jul. Da Expressen konfronterte ham, svarte Eliasson at han syntes at det var en nødvendig reise:

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig.

På frågan vad han har gjort på Kanarieöarna svarar han:

– Jag har naturligtvis varit ledig under julhelgerna och jag har jobbat en del på distans.

Eliasson måtte gå av som politidirektør i januar 2018. Han uttalte i 2016 at han var overrasket over hvor ille det var i visse områder på kveldene:

 Jag har blivit överraskad sen jag blev rikspolischef över hur illa det är i vissa områden på kvällarna.

I juni 2017 ba Dan Eliasson om hjelp. Hele samfunnet må hjelpe til, sa han.

Han huskes også for kampanjen med #tafsainte-armbånd for å hindre de mange festivalvoldtektene. Det var ingen suksess. I tillegg var han kritisk til Sverigedemokraterna:

– Jag fick frågan om jag kommer sitta kvar om Jimmie Åkesson blir statsminister och svaret är nej, med största sannolikhet inte. Och skulle jag inte avgå är jag säker på att han skulle ge mig sparken.

Nå er han igjen under hard kritikk for å ha reist til Kanariøyene, ikke minst internt i Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB):

– Det är en utbredd uppfattning att Dan måste gå. Flera är knäckta och gråter. Folk har slitit så hårt i snart ett år och sedan gör han så här utan att fatta eller bry sig om vilka konsekvenser det får för myndigheten, sier en sentral kilde i MSB.

Innenriksminister Mikael Damberg (S) skal treffe Dan Eliasson senere denne uken for å diskutere ”den uppkomna situationen”.

Riksdagsrepresentant Heléne Björklund (S) er kommisjonær i MSBs tilsynsråd. Hennes oppgave er å overvåke virksomheten og gi generaldirektøren råd. Hun kommenterer:

– Jag har inte haft egna samtal med generaldirektören och vill därför inte spekulera i om han är på väg att avgå. Men jag kan konstatera att han agerat omdömeslöst även om han inte brutit mot någon lag. Han borde kunnat förutse den kritik han nu får och hur förtroendeskadlig den är för honom och för myndigheten.

Expressen

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.