Svensk offentlighet er et annet mentalt univers, hvor hykleriet og forstillelsen antar proporsjoner som er astronomisk mye større enn i Norge.

Politietatens toppsjef Dan Eliasson gjorde seg nylig bemerket ved å synes synd på den godt voksne asylsøkeren som drepte den 22 år gamle Alexandra Mezher på mottaket for «ensamkommande flyktingbarn» i Mölndal.

dan.eliasson

Nå kan Expressen fortelle at han under en paneldiskusjon i Stockholm sist onsdag uttrykte forbauselse over at kriminaliteten er blitt så ille i svenske forsteder som Fittja, Rinkeby med flere, og det i en slik grad at det går utover livskvaliteten til dem som bor der.

– Jag har blivit överraskad sen jag blev rikspolischef över hur illa det är i vissa områden på kvällarna, säger han och varnar:

– Om vi inte bromsar den utvecklingen så är jag helt övertygad att inte bara traditionell brottslighet utan också radikalisering och terror kommer att öka i vårt samhälle.

Politisjefen ble spurt om han kan garantere sikkerheten:

– Nej, jag kan inte garantera att säkerheten finns där. Vi har resurser, vi agerar, men jag kan inte garantera säkerheten någonstans. Men i de här områdena så är det besvärligt, svarade Dan Eliasson.

I samtale med avisen foreslår Eliasson at man tryller bort problemet ved å få flere i jobb.

Men det mest fascinerende er likevel hvordan politisjefen spiller overrasket.

Det er som om han aldri hadde sett snurten av det oseanet av informasjoner som i lang tid ikke bare har pekt i retning av «hur illa» det kunne bli, men som også har slått fast at prognosen forlengst er blitt en kjensgjerning, som selv journalister på andre kontinenter har fått med seg. Da Siv Jensen i sin tid påpekte det samme, ble det iverksatt massiv agit-prop for å tilbakevise det man egentlig visste var sant.

Eliassons utspill er egentlig ensbetydende med å si at han er komplett udugelig. Men han reddes fra den dommen av en offentlighet som ikke har villet se faresignalene, ikke engang når de er kommet fra tjenestemenn i politiet som har sagt at «det är kört». En slik offentlighet er ikke normal, den er alvorlig syk.

 

Expressen