Sveriges beredskapssjef Dan Eliasson var blant dem som sammen med statsminister Stefan Löfven redegjorde for koronasituasjonen med stort alvor den 15. mars 2020. Foto: Janerik Henriksson / TT via Reuters / NTB.

Dan Eliasson, som er sjef for Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) i Sverige, dro til Kanariøyene fem dager før jul, til tross for at regjeringen og folkehelsemyndighetene fraråder reiser som ikke er absolutt nødvendige, avslørte nylig Expressen.

Det var en medpassasjer som observerte Eliasson på flyet til Las Palmas. Vedkommende syntes det var et underlig signal fra beredskapssjefen:

– Efter ett tag ser jag att han sitter där och jag känner igen honom eftersom jag själv är intresserad av politik. Och så tänkte jag, men är inte han chef för MSB, och vad gör han på ett flyg när hans högsta chef Stefan Löfven har sagt att man inte får eller ska vara på ett flyg eller röra sig i folkmängder?

Expressens kilde synes det er langt mellom liv og lære:

– Jag tycker bara det är förfärligt att myndighetspersoner ska åka och hålla på med sånt här när de själva säger att man inte ska göra det.

Etter å ha blitt konfrontert med saken, forsvarer Eliasson reisen overfor Expressen. Det var en nødvendig reise, hevder han.

– Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig.

På frågan vad han har gjort på Kanarieöarna svarar han:

– Jag har naturligtvis varit ledig under julhelgerna och jag har jobbat en del på distans.

Eliasson opplyser videre at han har en datter som arbeider på Kanariøyene og at han hadde behov for å feire jul med familien.

Myndighetenes meddelelser under pandemien har imidlertid formanet vanlige mennesker til å utsette oppfyllelsen av en rekke behov. Reaksjonen har da også vært sterke på det som fortoner seg som dobbeltmoral.

Den sosialdemokratiske journalisten, redaktøren og forfatteren Göran Greider sier at han håper Eliasson får sparken, skriver Expressen.

Enligt uppgifter till Expressen har regeringen inte några planer på det – i dagsläget.

Reisen fremstår ikke som nødvendig, mener Dagens Nyheters politiske redaktør Amanda Sokolnicki. Moderaternas riksdagsrepresentant Katarina Brännström sier at Eliassons forsvar for reisen er en hån.

En lokalpolitiker for Sverigedemokraterna ser sarkastisk på saken:

Stefan Olsson (SD) är kommunalråd i Landskrona. Han skriver skämtsamt på twitter: ”Chefen för ”Myndigheten för sol och bad.” (MSB). Tydligen var resan ”nödvändig”!”

Det er ikke første gang Eliasson er i hardt vær. Han har tidligere forlatt toppstillinger både i politiet og Försäkringskassan etter hard kritikk.

Også Sveriges statsminister Stefan Löfven fikk nylig kritikk for å ha oppsøkt et kjøpesenter i Stockholm like etter at regjeringen oppfordret folk til å unngå trengsel.

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.