Stefan Löfven får være i fred med sine plutselige krumspring. I et annet land ville han blitt kjørt til veggs. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Scanpix

Stefan Löfven kom fredag med en, til Sverige å være, sjokkerende uttalelse: «Vi kommer att få räkna de döda i tusental», før han la til: «Det er like greit at vi forbereder oss på dét».

Dét må kunne kalles en helomvending. Den svenske regjering har spilt en tilbaketrukket rolle og overlatt hovedscenen til helsebyråkrater som Tegnell.

Nå står statsministeren og sier at det er dags for en ny erkjennelse: Tusener kommer til å dø.

Men hvorfor har han ikke sagt dét før? Mange har advart om at det var den realiteten Sverige styrte mot.

Nå spiller Löfven realisten som ikke vil gi svenskene illusjoner. Selv har han levd på illusjoner i flere år. Og hver gang virkeligheten blir for påtrengende, snur han 180 grader og later som om han var vært oppdatert hele tiden.

Legendarisk er kommentaren «jag såg inte det här komma» om drapene og volden blant kriminelle innvandrere.

Fredag ettermiddag satte han seg ned og doserte for svensk presse.

– Vi måste räkna med månader, inte veckor. Vi måste ha det tidsperspektivet och inte slappna av. Nu gäller det att ha disciplin – med sin egen handhygien, att inte träffa äldre släktingar och så vidare, säger Stefan Löfven.

Temposkiftet kom litt brått på svenske journalister. De hadde vanskelig for å henge med.

När du säger månader, menar du då sjukdomsförloppet eller de ekonomiska konsekvenserna?

I det svenske folkhemmet kommer statsministeren unna med å si «begge deler», som om det ikke var særlig stor forskjell.

– Både och. Vi har valt strategin att pressa ut kurvan och inte få ett för dramatiskt förlopp för då klarar sjukvården förmodligen inte av det. Men det innebär samtidigt att vi kommer att ha fler svårt sjuka som måste intensivvårdas, vi kommer att få betydligt fler döda. Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det. Andra länder har fått ett snabbare förlopp, vi har medvetet försökt dra ut på det men det betyder inte per automatik att vi får färre svårt sjuka eller färre döda. Vi drar ut på det för att sjukvården ska få en möjlighet att klara av det.

Men det Löfven sier her, er beviselig feil. Svenske myndigheter har ikke gjort det nabolandene har gjort: stengt ned samfunnet. Svenskene har latt livet gå sin gang. Det betyr at smitten har rukket å spre seg langt ut, særlig i förorterna. Det er samme sak som med Groruddalen og sørøst i Oslo. Men omfanget er større i Sverige.

I et normalt samfunn ville Löfven blitt tvunget til å gå av. Men Sverige er ikke normalt, og Löfven er beviset.

– Andra är bättre på att bedöma det. Men att det blir fler – ja. Det kommer att bli betydligt fler som blir sjuka, svårt sjuka och som avlider. För varje dag som vi inte får den branta ökningen så ökar möjligheten att sjukvården klarar av det här på ett bra sätt.

Löfven farer med selvmotsigende tøv: Sverige får den bratte kurven, og det svenske helsevesenet kneler.

Verst går det ut over de eldre, både de som bor hjemme og de som er på eldrehjem. Löfven vil heller ikke ta ansvar for deres skjebne.

Vad drar du för slutsatser av att smittan tagit sig in på så många äldreboenden?

– Det är svårt att dra någon slutsats nu. Och även där tycker jag att det är epidemiologer som ska dra den slutsatsen. Om det har kommit från anställda eller på annat sätt. Vi får nog dra den slutsatsen lite senare.

Varför har inte de åtgärder som ni vidtagit hindrat den utvecklingen?

– Det beror på vad det är som har hänt. Är det ett besök eller är det personal? Om det skulle vara fallet att smittan kommit in via personal trots att det varit besöksförbud så har ju inte det förbudet hjälpt. Det kan också vara en kombination, vi vet inte det.

Löfven søker tilflukt i et standpunkt utenfor situasjonen, han ser det utenfra. Han er ikke statsministeren som sitter med det øverste ansvaret, han er en gubbe som funderer.

Löfven virker som han «kommer og går». I det ene øyeblikket er han til stede, i det neste er han borte.

Hans luftighet gjelder også verdensøkonomien og utsiktene: Kanskje blir det verre, kanskje henter den seg inn igjen. Vi vet ikke.

Nei, vi vet ikke. Men da var det kanskje ingen vits i å si noe? Og kanskje ingen vits i å være statsminister?

Löfvens sinnstilstand er det offisielle Sverige. Löfven befinner seg på et høyere nivå, over realitetene, og der akter han å bli. Han stikker innom av og til og sier da noe klokt.

Nordiske naboer tør ikke helt ta inn over seg hvor ille det står til i Sverige. Det er for skremmende å skulle forholde seg til at svenske myndigheter ikke lenger opererer ut fra årsakvirkning.

De har en rem av samme hud selv, og det er det som gjør at de ikke orker å ta Sverige inn over seg.

 

Stefan Löfven: Tusental kommer att dö

 

 

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.