– Modellen har fungerat, debatten har tystnat, sa statsminister Stefan Löfven på dagens pressekonferanse. Foto: Erik Simander / TT / NTB scanpix

Sveriges statsminister Stefan Löfven innrømmer at det er et nederlag at Sverige ikke har lykkes å skjerme de eldre, men hevder at den svenske coronastrategien «har fungerat».

– En positiv sak är att allt fler ser betydelsen av att vi har ett starkt samhälle, sier Löfven.

Sverige har en dyster dødsstatistikk sammenlignet med svært mange andre land. Med dagens 88 rapporterte dødsfall er Sverige oppe i 3.831 coronadødsfall. Landet nærmer seg ni ganger flere døde per capita enn Norge, og Sverige dra ifra; for bare noen uker siden var forholdet fem ganger flere.

Helsepersonellet går på knærne, advarte Socialstyrelsens kriseberedskapssjef Taha Alexandersson på dagens pressekonferanse:

– Jeg vet ikke på hvilken måte jeg skal uttrykke dette mer enn vi allerede har gjort… Det er et ekstremt utmattet helsepersonell som daglig sørger for at vi befinner oss under den berømte streken, den linjen som er helsevesenets kapasitet.

Men Löfven den svenske modellen «har fungerat», som han sier i et intervju med Sydsvenskan.

Også statsministeren holdt pressekonferanse i dag. Der fikk han spørsmål om «den nya Sverigebilden, er den pinlig for landet?»

Löfven var ikke enig i at omverdenen var så kritisk: – Jag delar inte den bilden.

– Men det är klart i botten är det viktigt med vilken bild som finns av Sverige. Men jag ställer inte upp på den bilden.

Bildet er ikke entydig negativt, mente statsministeren:

– Några tycker att Sverige tagit en intressant väg, andra tycker att den inte är bra. Utvärdering måste komma efter, när vi har hela bilden.

– Debatten har tystnat
Statsminister Stefan Löfven sier at «vi hade velat se ett helt annat resultat» og beklager alle dødsofrene, men han forsvarer den svenske strategien.

– Vi stängde inte grundskolor. Vissa sa: Men måste inte vi också stänga? Men den debatten har tystnat. För om man stänger skolor måste föräldrar vara hemma. De kanske jobbar i sjukvården eller i något annat viktigt område. Och ska de inte vara hemma så blir det mor- och farföräldrar. Och dem ska vi inte utsätta för risk, säger han till Sydsvenskan.

– Vi har ju inte sett att spridningen på skolorna varit något stort problem. Ingen har kunnat visa det. Så där menar jag att vi gjorde rätt.

Kan bli skatteøkning
Regjeringen har hittil lagt frem ti krisepakker, og Stefan Löfven bruker uttrykket å «kickstarta ekonomin».

Flere eksperter har advart mot at Sveriges offentlige gjeld riskerer å skyte i været. I tillegg kommer at kommuner og regioner var hardt pressede allerede før coronakrisen, blant annet gjennom runder med kutt i helse- og omsorgsektoren.

Derfor «utelukker ikke» Löfven skatteøkning overfor Sydsvenskan.

«Svenska modellen har fungerat»
Statsminister Löfven tror at pandemien på lang sikt kan påvirke Sverige.

– En positiv sak är att allt fler ser betydelsen av att vi har ett starkt samhälle. Att vi hjälps åt. Väldigt många har tagit rekommendationerna från myndigheterna på stort allvar. Den delen av den svenska modellen har fungerat.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.