Nytt

Slumbebyggelse er et daglig syn i og utenfor flere svenske byer. Rumenske tiggere preger gatene i byene. Nå viser en meningsmåling at så godt som halvparten av svenskene ønsker å forby tigging. Motstanden har økt betraktelig de siste månedene. Statsminister Stefan Löfven (S) ønsker ikke å lytte til endringene i folkets oppfatning om tigging. Blant annet ønsker han å støtte kommuner med mange fattige. Utenlandske tiggere i Sverige må svenskene inntil videre finne seg i å leve med.

Hälften av svenskarna vill lagstifta mot tiggeri.
En ny mätning från Aftonbladet/Sverige Tycker visar att stödet för ett förbud har ökat radikalt på bara ett halvår.
Men statsminister Stefan Löfven (S) ger förslaget tummen ner.
– Att lagstifta mot fattigdom är ett slag i luften. Vi måste göra något helt annat, säger han.

—-

I september tyckte fler svenskar att ett tiggeriförbud var dåligt, 46 procent – i dag är det precis tvärtom. Nu gillar 49 procent ett förbud medan bara 36 procent är negativa.
– Svenskarna tycker i allt högre utsträckning att det är ett bra förslag att förbjuda tiggeri. Vi ser också att ökningen sker bland i princip alla grupper, både män och kvinnor, olika åldrar och delar av Sverige, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige Tycker.

—-

Att förbjuda tiggeri är dock ingen lösning, menar han.
– Vi måste göra något helt annat. Dels genom den nationella samordnaren och vi ska också stötta de kommuner där det finns många som behöver hjälp. Men det är också viktigt med samarbetet med Rumänien, att stärka deras möjlighet att deras egen befolkning kan fara väl i det egna landet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20562767.ab