Sveriges statsminister Stefan Löfven. Skjermdump, SVT.

– Beredskapen har ikke vært god nok, innrømmer Sveriges statsminister Stefan Löfven. Men til tross for at han har vært statsminister siden 2014, fordeler han ansvaret på alle partiene i Riksdagen.

Avviklingen av store deler av sivilforsvaret som har skjedd siden den kalde krigen er alle partienes ansvar, sier Löfven i et intervju med SVT lørdag formiddag.

Om beredskapen sier han dette:

– Den har inte varit tillräckligt bra, och det är nog uppenbart för alla i många olika aspekter. Det är därför som vi har antagit en nationell säkerhetsstrategi, och där ingår perspektiv som har med allt från vattenförsörjning till cybersäkerhet att göra. Men också sjukvården – är vi tillräckligt riggade för en kris? Vi har påbörjat ett arbete, och jag är även här glad att det finns en bred samsyn politiskt om att vi måste stärka vårt civilförsvar och totaltförsvar, sier statsministeren.

– Alle partiene har ansvar

Mer enn halvparten av regjeringene etter slutten av den kalde krigen har vært ledet av sossarna, likevel mener Löfven at ansvaret for avviklingen av beredskapen må deles av alle partiene.

– Alla partier har ett ansvar i den delen, för det var något som avvecklades successivt efter Kalla kriget, så det är tre decennier vi talar om. Det här har många regeringskonstellationer under tiden medverkat till. Då är jag också glad att vi har en bred samsyn om att vi ska förstärka vårt civilförsvar och höja beredskapen inför många olika kriser.

SVTs Mats Knutson påpeker at Löfven har vært statsminister siden 2014:

– Ni har ännu inte fattat några skarpa beslut, undantaget försvaret där man tillfört mer pengar. Man har inte byggt upp beredskapslager med läkemedel eller annat under de här åren?

– Vi såg när vi tillträdde att det inte fanns något på det här, det var därför den nationella säkerhetsstrategin antogs 2017. Så den arbetade vi fram för att se vilka perspektiv vi behövde tänka på. Allt från vatten, elförsörjning, transporter, men också sjukvården. Nu måste vi utveckla den så vi kan höja beredskapen, svarer Löfven.

Vil ikke svare på kritikk om «svik mot de eldre»

Statsministeren er fornøyd med svenskenes oppførsel under krisen, men sier at det kan bli aktuelt å stenge restauranter som ikke følger reglene.

Kristdemokraternas Ebba Busch har anklaget Socialdemokraterna for å ha sveket de eldre som har blitt smittet på sykehjem i Stockholm. Statsministeren nekter å kommentere kritikken.

– Jag tänker inte gå in i en polemik om detta nu. Jag är fullt fokuserad på att se till att begränsa smittspridningen, att vården har de resurser den behöver, att vi dämpar effekterna för löntagare och företag, det är det som är mitt fokus nu. Tids nog kommer nog diskussionen om det andra också, sier Stefan Löfven.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.