Nytt

Mikael Jansson. Skjermdump fra SVT

Sverigedemokraternas tidligere partileder Mikael Jansson melder overgang til det nystiftede Alternativ för Sverige. Ifølge Jansson har SD begynt å tilpasse seg andre partier for å kunne nå regjeringen.

Jansson var partileder for Sverigedemokraterna i ti år (1995 – 2005), og ble avløst av nåværende leder Jimmie Åkesson etter å ha tapt avstemmingen om partilederposten.

Han ble ikke renominert til valget i høst.

Det nystartede partiet Alternativ för Sverige (AfS) har på kort tid rekruttert to riksdagsmenn fra Sverigedemokraterna. Olle Felten, som heller ikke ble renominert, samt Jeff Ahl, som har klargjort at han ikke stiller til valg for SD i høst.

I midten av mars presenterte tidligere SDU-leder Gustav Kasselstrand den første riksdagsvervingen til hans parti Alternativ för Sverige, Olle Felten, som da uttalte:

– Jag har under en längre tid känt att Sverigedemokraternas ledning inte har haft förmågan att hantera de interna problem som driver partiet åt fel håll. Jag ser Alternativ för Sverige till stor del som en motreaktion på den negativa partikulturen i Sverigedemokraterna.

Knapt to uker senere var det nytt avhopp til AfS da riksdagsrepresentanten Jeff Ahl forlot SD-skuta. Han sa da at «Sverigedemokraterna är bortom all räddning».

Den tidligere SD-lederen blir dermed den tredje riksdagsrepresentanten som forlater Sverigedemokraterna til fordel for AfS på kort tid.

Jansson har sittet i Riksdagen siden 2010. I en uttalelse mandag sier han følgende:

– Efter 25 år i Sverigedemokraterna lämnar jag partiet och går över till Alternativ för Sverige. Mitt arbete för Sverige fortsätter i oförminskad takt. Jag kommer att ge mitt yttersta för att Alternativ för Sverige ska ta plats i riksdagen.

Under en pressekonferanse sa Jansson at Sverigedemokraterna har begynt å tilpasse seg det politiske establishment og andre partier altfor mye.

Mikael Jansson sier at han ikke ser sine gamle partikolleger som fiender.

– Jag betraktar inte Sverigedemokraterna som mina fiender på något sätt, utan som mitt näst närmaste parti, säger han.

Janson er særlig kritisk til SDs holdning til Sveriges alliansefrihet, sier han til Expressen:

– Jag tycker att SD har skjutit vissa grundfrågor till sidan och för mig som försvarspolitiker är den militära alliansfriheten väldigt viktig. Jag kämpar jättehårt för att Sverige ska kvarstå som icke-medlem i Nato och jag är oroad för vad som skulle hända om Sverige blev medlem i Nato – med den ökade krigsrisken, säger Jansson och fortsätter:

– När nu SD – för att röstmaximera eller underlätta för att få kontakter med Moderaterna – vill lägga sig platt i frågan om militär alliansfrihet, eller passa, så oroar det mig väldigt mycket. Det var det som fick mig att ta steget att lämna SD.

Han synes også SD burde ha jobbet hardere for Swexit – svensk uttreden fra EU. I tillegg synes han SD burde gått tydeligere inn for repatriering, sa han på pressekonferansen:

– Det finns många frågor, men ta exempelvis det här med återvandringspolitiken. Alla i Sverige vet att integrationspolitiken har misslyckats och att vi behöver återvandringspolitik. Och Sverigedemokraterna borde ha varit det parti som sjösatt en väldigt bra återvandringspolitik redan – men har inte gjort det, säger Mikael Jansson och fortsätter:

– Här har AfS också en viktig roll att fylla – att lägga en tydlig och bra återvandringspolitik.

 

Les også