Den kjente forfatteren Ann Heberlein sto utenfor katedralskolen i Lund og delte ut stemmesedler for Moderaterna, da en mann kom tett inn på henne.

– Jag trodde först att det var en väljare. Men han kom fram och ställde sig väldigt nära. Han rörde mig faktiskt, han hade en väldigt stor buk. Han säger: ”Du är emot godhet. Det skriver du i din bok (Ann Heberlein har skrivit en bok som heter ”Den banala godheten”). Du förstår vårt land. Hela Sverige hatar dig, berättar Ann Heberlein och fortsätter:

– Jag försöker resonera med honom. Men han står och kallar mig fascist, hora, rasist, fitta. Det här pågår i flera minuter. Runt omkring står valarbetare från andra partier. Det är ingen som ingriper. Ingen.

Mannen gikk inn og stemte. Da han kom ut fortsatte han trakasseringen.

– Han säger att jag ska inte bo här. ”Du ska inte bo här i Lund”. Sedan skriker han fascisthora när han går, berättar Ann Heberlein som då ringer sin make Erik Van der Heeg och ber honom komma till vallokalen.

Heberlein ringte politiet og sin mann. Da rømte mannen inn i et parkeringshus. Han lyktes å komme unna.

Heberlein uroer seg over at venstresiden tar volden fra deres egne så lett. Varsellampene har lyst lenge.

– Det säger något om var hatet kommer ifrån. Det är mycket tråkigt att vänsterflanken inte kan hålla rent. Här tycker jag att partiledarna på vänstersidan har ett stort ansvar. Genom att de inte tar avstånd så legitimerar de detta och det kommer att sluta i en katastrof så småningom, säger Ann Heberlein.

Heberlein frykter at Sverige vil oppleve noe av den samme aggresjonen som i USA etter at Trump vant valget. Venstresiden respekterer ikke at høyresiden vinner.

– Än så länge är det framförallt verbal aggression. Men jag håller inte för osannolikt att de här människorna så småningom kommer att gå till angrepp.

 

Ann Heberlein (M) angripen utanför vallokal: ”Han kallar mig fascist och hora, skriker att jag inte ska bo här”

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.