Den borgerlige opposisjonen er nisser. Høyresiden er en sekt som vil forvandle Sverige til «en jævla skrekkfilm». Og partilederen for Moderaterna, Ulf Kristersson, sammenlignes med folk som la til rette for Nazi-Tyskland.

Dette er påstander ytret på sosiale medier. Ikke av netthetsende pøbler som risikerer å bli arrestert, men av to fremtredende statsråder for Socialdemokraterna.

Justis- og innenriksminister Morgan Johansson er ivrig på sosiale medier. Han forsøker gjerne i sine mange innlegg å koble Moderaterna og Kristdemokraterna till nazismen.

Johansson liknar M vid högerextrema, och skriver att Ulf Kristersson håller på att ”radikaliseras”. Kristersson är ”mjuk som en klick rumsvarmt smör” och ger SD-ledaren Jimmie Åkesson ”allt han pekar på”, skriver han.

Sveriges justis­minister er bekymret for at kriminal­statistikk skal brukes av «rasister»

En annen som har samme strategi på sosiale medier, er klima- og miljøminister Annika Strandhäll.

«Den SD-fjäskande nihilist-högern saknar verkligen botten», skriver hun til sine 56.000 følgere.

Strandhäll sier seg enig i en tweet som sammenligner M-leder Kristersson med Franz von Papen, en tysk offiser og politiker som bidro til at nazistene tok makten i Tyskland på 1930-tallet.

Begge de to statsrådene elsker å hylle feminismen, men går til knallharde angrep på kvinner som har andre meninger enn dem selv.

I november delte Johansson to tweets på samme dag. Den ene skrøt av hvor viktig det var med kvinnelige (og helst sosialdemokratiske) politiske ledere. Det var visstnok så viktig for småjenter.

Men samme dag sprer han en tweet som latterliggjør Ebba Busch som mindre intelligent.

Johansson för vidare en tweet där Ebba Busch beskrivs med orden ”otroligt okunnig eller falsk”.

Da Liberalernas Nyamko Sabuni gikk av som partileder, delte Johansson en tweet med ordene:

Nyamko Sabunis avgång är det mest positiva som hänt för Liberalerna på många år.

Og Strandhäll delte en tweet om at Busch var en populistisk karikatur, og et bilde som beskrev den borgerlige skribenten Alice Teodorescu som «genuint okunnig».

Hon sprider också en bild från en omtalad intervju med Barbara Bergström, grundare av Internationella engelska skolan. I bildens nederkant syns en kommentar om Bergström som lyder: ”riktigt j*vla obehaglig är hon.”

Så det er ikke alle kvinner som egner seg som forbilder for unge jenter, altså.

Selv om disse statsrådene later som de hyller en fri presse, er de ikke fremmed for å komme med til dels hard og kanskje usaklig kritikk av mediene. Selv ikke hovedstrømsmediene slipper unna.

Under det senaste året har Morgan Johansson via sitt Twitterkonto svartmålat Svenska Dagbladet (”företräder överklassen”), Expressen (”ger utrymme åt ren historieförfalskning”), Dagens Industri (”underbetyg”) och TV4 (påstås gynna SD, M och KD i debatt), för att nämna några exempel.

Samtidig mener Johansson at høyresidens medier forhåner og latterliggjør sosialdemokratiet og deres representanter, og allierer seg med ekstreme og rasistiske krefter.

Journalister angripes også individuelt, som Ivar Arpi, som justisministeren anklager for populisme bygd på falske premisser.  Johansson mener høyreorienterte debattanter er lettkrenkede.

Sveriges nye miljøminister helt kunnskapsløs om landets kjernekraftverk

Strandhäll bekymrer seg for «hoten mot journalister och politiker», som hun anser som en trussel mot både demokratiet og en åpen diskusjon.

Samtidig deler hun angrep mot skribenter med anklager om å angripe verdens forskere, «skrive vidriga texter», for å gi «snikrasismen en stemme» og la Chang Frick delta i et SVT-program.

Samtidig skriver hun til en høyrepolitiker:

Du har en förbannad skyldighet att respektera journalistik.

Vi gjenkjenner denne dobbeltmoralen. Én regel for deg, en annen regel for den politiske eliten. Det er både smakløst og fortvilende, og hvis noen fortsatt klarer å respektere slike politikere, så er det nesten umulig.

Det er ikke det de skriver/deler som plager meg. Jeg har ingen problemer med tøff debatt, selv om det sjelden er så veldig fornuftig å skli helt ut i usakligheter, slik disse to statsrådene gjør.

Men de samme statsrådene har vært med på å presse på med hatytringslover og kanselleringskultur, hvor alle med «fel värdegrund» skal i gapestokken.

Vel: Hvis dette er svenske sosialdemokraters «värdegrund», så ser jeg ingen grunn til å kopiere dem. De fremstår som patetiske mennesker, helt uten ryggrad, ute av stand til å føre en redelig debatt, og de er kun ute etter makt for maktens egen skyld.

Statsrådens grova attacker i sociala medier

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.