Magnus Takvams tabloide omtrentlighet: «…en moderat-riksdagsmann har gått ut på sosiale medier med et maskingevær og sagt: Jeg er i krig med Dagens Nyheter.»

Sverige er i krig! Politiker erklærer krig mot svensk storavis! Han vil skyte alle ansatte med automatvåpen! Og styret også! Blodbad!!

Humor er ikke alltid lett å forstå. NRKs politiske kommentator Magnus Takvam forstår lite og ingenting når han kommenterer den svenske riksdagsmannen Hanif Balis krangel med avisen Dagens Nyheter (DN) på Dagsrevyen mandag.

«Magnus Takvam; tjue dager igjen til valget, hva kan vi vente oss disse dagene av valgkampen?» spurte nyhetsanker Nina Owing.

Takvam:

«Det mange snakker om nå er at tonen i valgkampen er blitt veldig mye skjerpet, og mange er bekymret for det. I dag, for eksempel, er det en stor sak i svenske medier at en moderat-riksdagsmann har gått ut på sosiale medier med et maskingevær og sagt: Jeg er i krig med Dagens Nyheter. Dagens Nyheter er skyteskiven for de høyreorienterte som er kritiske til innvandring. De er en avis som står for det motsatte. Og dette skaper uro, og at den type utspill kommer er bekymringsfullt sier mange, og det er bare ett eksempel.»

Men Bali har aldri sagt «Jeg er i krig med Dagens Nyheter» Og om han hadde sagt det, ville det være rimelig å tolke det som en metafor?

(Takvam er ufrivillig morsom: «Dagens Nyheter er skyteskiven for de høyreorienterte som er kritiske til innvandring. De er en avis som står for det motsatte.» Altså: DN er ukritisk til innvandring. En påstand det ikke er vanskelig å argumentere for, jfr. den herostratisk berømte Sandviken-artikkelen)

Takvam tror han vet at Hanif Bali er kritisk til Dagens Nyheter (DN) fordi han er kritisk til innvandring, og er åpenbart uvitende om den konkrete grunnen til at forholdet mellom Bali og DN er så kjølig. Jeg kommer tilbake til det.

Uansett er spøken så åpenbar at den burde være umulig å misforstå.

Men det er den tydeligvis ikke, og nå har hele kostebinderiet engasjert seg i et kappløp om å fordømme Bali: Statsminster Löfven, Balis egen partileder, partilederen for Liberalerna, bransjeorgsanisasjonen Tidningsutgivarna (tilsvarende Mediebedriftenes Landsforening) og en lang  rekke andre.

Statsminister Stefan Löfven må tro han har funnet en vinnersak. Han tråkker til og hevder at Hanif Bali truer mediene. I samme Aftonbladet-artikkel uttrykker journalisten det som att riksdagsrepresentanten har erklært krig mot Dagens Nyheter.

– När vi pratar om behovet av att stå upp för pressfriheten, en fri och granskande media, då kan en moderat riksdagsledamot bete sig på detta sätt. Det är fullständigt utanför alla gränser, sier Löfven.

Det er selvsagt umulig å vite om statsministeren virkelig er ute av stand til å skille mellom spøk og trusler eller om han er vrang med vilje.

Også NRK.no er i det krigerske hjørnet: Svensk politiker avbilder seg med våpen og «krigserklæring» mot storavis

VG skriver at «Den oppsiktsvekkende instagramposten har satt fyr på en allerede opphetet debatt 20 dager før de svenske velgerne går til urnene». Det mest oppsiktsvekkende med VGs artikkel er at det som en gang var Norges friskeste og frekkeste avis har blitt en humørløs gammel tante.

Bakgrunnen for saken er dette bildet Bali, som representerer Moderaterna, la ut på Instagram tidligere i sommer:

Hanif Bali la ut denne montasjen på Instagram 30. juli. At det er en fleip er så tydelig at det er pinlig å måtte påpeke det.  Mandag slettet han den – etter press fra partiet. Skjermdump, Instagram

Bildet er en fotomontasje, hvor Balis portrett er satt inn i omslagsbildet til dataspillet Call of Duty.

Flere uker gikk uten at noen reagerte nevneverdig.

Men så, i helgen, tvitret riksdagsrepresentanten et bilde av seg selv med et halvautomatisk våpen på en skytebane. Bildet ble nå koblet sammen med fotomontasjen fra tidligere.

Bali henspiller på at Dagens Nyheter var opphisset over at den tidligere lederen av Kristdemokraternas Ungdom, Sara Skyttedal (treffende navn), hadde posert med våpen:

Magnus Takvam er ikke alene om å ta satiren bokstavelig. Mandag kveld har svenske medier presset Moderaternas partileder Ulf Kristersson til å kritisere Bali.

Humor kan være vanskelig, og det er virkelig motbakke når man må forklare ironi og satire.

Forrige uke ble kristdemokraten Sara Skyttedal mistenkt for brudd på våpenlovene i Danmark. Hun hadde hatt med seg en forsvarsspray til Kastrup som er lovlig i Sverige men ikke i Danmark. Å bli mistenkt for våpenkriminalitet for å inneha en spray til selvforsvar er en anelse absurd. Dette poengterte Skyttedal ved å publisere dette bildet på Twitter, og skrive at Danmark må «jobba med sin second amendment-lagstiftning» (en referanse til det tillegg i den amerikanske konstitusjonen som gir amerikanske statsborgere rett til å eie og bære våpen). Et rimelig poeng. Sverige og Danmark (og Norge) har våpenlover som gir svært lite rom for selvforsvar.

Skyttedals tvitring ble møtt med indignasjon. DNs lederskribent Amanda Sokolnicki hevdet at Skyttedal var en hykler, for «hade en ung man från en förort publicerat en bild med samma revolver hade det varit oacceptabelt, ett tecken på hur normer i samhället förfaller».

Hanif Bali tok Skyttedal galant i forsvar – og elegant snudde han lederskribentens argumenter mot henne selv: «Skitsnack, KD har inte haft några som helst synpunkter på mina bilder»(Bali har selv innvandrerbakgrunn), og kommer med et stikk til Sokolnicki: Satte hun likhetstegn mellom innvandrer og gjengmedlem?

Deretter la han ut bildet av seg selv med gevær.

Så var helvete løs igjen.

Denne gang var det Liberalernas partileder Jan Björklunds tur til å være bestyrtet. Han mente å se en parallell til skoleskytinger (!): «Det är helt omdömeslöst av en riksdagsledamot att posera i sociala medier med ett automatvapen i en skolbyggnad.»

I virkeligheten lå skytebanen Bali hadde besøkt i kjelleren til Högsätra skoles gymnastikksal. Og hvor er det mer passende å posere med et våpen enn på en skytebane?

Også bransjeorganisasjonen Tidningsutgivarna er på krigsstien, de forlanger et møte med Ulf Kristersson. De viser til Balis «anspelningar på krig och hot». Tidningsutgivarna kobler Balis bilder sammen med trusselbildet mot journalister.

– Vi tar de här anspelningarna på största allvar. Det är bara någon vecka sen en man i Sundsvall åtalades för förberedelse till mord, sier Jeanette Gustafsdotter, direktør i Tidningsutgivarna til Nyheter Idag.

Saken i Sundsvall dreier seg om en nazist som skal ha kartlagt flere journalister. Forøvrig er det uklart hvorfor man kobler nazisten til riksdagsmannen Hanif Bali.

– I den här valrörelsen har vi sett flera exempel på hur politiker och andra partipolitiskt anslutna valt att medvetet misskreditera medier för deras nyhetsprioritering och utförda arbete, sier Gustafsdotter.

Hun legger til at hun ikke har noe imot at medier kritiseres, men sier at «här handlar det om en önskan om att underminera mediernas demokratiska samhällsuppdrag».

Alvorlig talt: Hanif Bali er en veloppdragen, dannet ung mann. Riksdagsrepresentant for det ytterst dannede partiet Moderaterna. Han har aldri gjort en flue fortred. Er det rimelig at han sammenlignes med nazister?

Og er det virkelig Bali som «underminerar mediernas demokratiska samhällsuppdrag», eller er det kanskje Dagens Nyheter selv?

Dette var noe av bakgrunnen for konflikten: I slutten av juli tvitret Hanif Bali at antall asylsøknader fortsatt kommer til å ligge på «abnormt höga nivåer» etter at Migrationsverkets hadde kommet med sin siste prognose om asylinnvandringen. Den viste at man ventet 300.000 innvandrere de neste tre årene, inklusive såkalte familiegjenforeninger, frem til og med 2021. Dagens Nyheter bestemte seg for å «faktagranske» påstanden, og konkluderte at ordet «abnormt» var «helt fel».

Avisen faktagransket tweeten innenfor rammen av prosjektet «Faktiskt», som er delfinansiert av statlige Vinnova.

DN kom frem til at den ventede innvandringen på 300.000 personer slett ikke var «abnorm», den var snarere lavere enn den «normale» innvandringen. Voilà!

Avisen møtte kraftig kritikk i sosiale medier, kritikerne mente det var absurd å «faktagranske» politiske meninger.

Hanif Bali, som er en slagferdig mann, kalte «granskningen» bisarr:

«Det DN kallar för ‘normala nivåer’ är alltså nivåer som fick Sverige att gå från 3 till 200+ utanförskapsområden på några få decennier»

«Det DN kallar för ‘normala nivåer’ är alltså nivåer som fått Sverige att ta emot en helt oproportionerlig andel i relation till sin befolkning jämfört med resterande EU», og «det DN kallar för ‘normala nivåer’ är den mängd som fått invandrare att bli en ny permanent underklass i Sverige med kraftigt accelererande segregation».

Han konkluderte:

«Jag medger ett fel, jag kallade enbart de svenska asylnivåerna för abnormala – det är även DN:s billiga journalistik som är abnormalt».

DN ble levnet lite ære på Twitter:

Journalisten Olle Lönnaeus kalte faktagranskningen «rena tramset» og Borås Tidning-skribenten Anela Murguz skrev at «det här är jättepinsamt för Dagens Nyheter».

DNs «ganskning» er symptomatisk for svensk offentlighet. De som ikke har de riktige meningene skal tas. Og Hanif Bali har irritert det svenske establishment, inkludert sin egen partiledelse, lenge nå.

Hvem det er som «undergraver medienes demokratiske samfunnsoppdrag» kan diskuteres.

Svenske medier har i flere år selv gjort sitt ytterste for å undergrave dette oppdraget, særlig når det gjelder innvandringen, ved å vri på sannheten, fortie fakta og ved å publisere rene løgner.

Konsekvensene av denne propagandaen fremgikk tydelig av en undersøkelse fra Institutet för mediestudier i fjor. Den viste at svensker flest tror mediene lyver om innvandring. Hele 54 prosent sa seg helt eller delvis enig i påstanden «svenske medier sier ikke sannheten om samfunnsproblemene knyttet til innvandring». Bare 27 prosent mente påstanden var helt eller delvis feil.

Tonen i den svenske debatten har en tendens til å skjære ut i skingrende dissonans, særlig når det dreier seg om innvandring. Da skal det ingenting til før de «gode», de som er på den «rette siden», går i fistel.

Da blir slingringsmonnet lite, da blir åsiktskorridoren svært trang. Da har man ikke overskudd og distanse til å skille hva som er satire og hva som er en nazi fra Sundsvall.

Uansett hva man måtte mene om Hanif Balis humor og fotomontasjer er det noe befriende med en politiker som er så uredd og direkte. Han går ofte høyt ut på banen og setter saker på spissen. Men han gjør det med en energi og humor som er et sjeldent syn i svensk politikk.

Nå er de i ferd med å lage en politisk kastrat av en av de svært få fargeklatter de hadde igjen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.