Sveriges Television klippet vekk og skjulte den hijab-kledte svenske statsråden Ann Linde på bilder de publiserte på sitt nettsted.

SVT opptrer som et lydig redskap i statens tjeneste for å hindre at den svenske regjeringen får flekker på sitt «feministiske» image.

Det vakte oppsikt over store deler av verden at delegasjonen fra Sveriges selverklærte «feministiske» regjering bøyde seg for det kvinnefiendtlige prestestyret i Teheran og draperte sine kropper og hoder i store mengder tekstiler.

Slik så det ut på svt.se, som illustrerte artikkelen med seks bilder. Ann Linde og hennes design-hijab er ikke å se på noen av dem.

 

I SVTs nyhetsredaksjon har man slått knute på seg for å fjerne EU- og handelsminister Ann Lindes hijabkledte hode fra bildene som ble publisert på nettstedet svt.se.

Sveriges Television (SVT) er et statlig fjernsynsselskap som finansieres gjennom en obligatorisk fjernsynsavgift, omtrent som i Norge. SVT er organisert som et aksjeselskap, eid av en stiftelse med elleve medlemmer utnevnt av regjeringen.

Ann Linde og statsminister Stefan Löfven møtte Irans president Hassan Rohani i presidentpalasset i Teheran. Men Linde og hennes hijab er ikke å se på bildet. Midt på bildet har nemlig allmennkringkasteren plassert et bilde av sine egne korrespondenter, en såkalt bilde-byline – tilfeldigvis akkurat der Linde sitter.

Det er ytterst uvanlig å plassere en byline slik; som en sladd over en person som er sentral for hva bildet handler om.  SVT sladder faktisk sitt eget lands handelsminister.

Simsalabim – ingen hijab! SVT skjuler den inntyllede handelsministeren bak et innfelt bilde. (fotomontasje: Nyheter Idag)

 

Det var bloggeren Tobias Petersson som var først ute med å påpeke at SVT ser ut til å sensurere at statsråd Linde bar hijab da hun møtte potentater i Iran.

Samtliga kvinnor i den svenska delegationen inklusive handelsministern hade underordnat sig den islamistiska klädkoden i den islamiska republiken Iran. Resan sammanfaller med den iranska regimens årliga firande av den islamiska revolutionen, som resulterade i att oliktänkande sekulära började förföljas i Iran.

Hur reagerar då svensk media på hijabtäckta svenska kvinnor med makt? Jo de censurerar bort dem och allt som kan skada bilden av den svenska feministiska regeringen. I iransk media finns bilder på både den täckta svenska kvinnliga handelsministern och Löfven när de sitter i möte med Irans president Hassan Rouhani. SVT har publicerat bilder från samma möte men har  dock valt att censurera bort Linde. Över hennes hijabtäckta ansikte och dräkt har SVT satt en bild av sina reportrar istället.

I ytterligere et bilde fra det aktuelle møtet på presidentpalasset er bildet beskåret slik at bare Ann Lindes hender er synlige (helt til venstre).

”Svensk media har gjort allt för att mörka beslöjandet av de höga tjänstepersonerna från Sverige”, kommenterer Petersson.

Lindes nærvær på møtet i palasset framgår tydelig på bildene iranske medier publiserte. Her et bilde fra Iran Online.

 

Den svenske regjeringsdelegasjonens opptreden i Teheran har vakt sterke følelser i Sverige – og i resten av verden. Svenske medier har derimot vært svært selektive «forståelsesfulle» i både sin omtale og billeddekning av besøket.

Etter at bildene spredte seg i sosiale medier, og etterhvert i internasjonale medier, ble arbeidet med å dekke over underkastelsen for islam mye vanskeligere, og noen svenske medier har skrevet om kritikken mot «feminist-regjeringen». Men fremdeles viser svensk MSM påfallende stor forståelse for regjeringen i sin dekning.

– Et havari

Liberalernas partileder Jan Björklund satte  ord på det mange følte da han kalte det «ett haveri för den feministiska utrikespolitiken».

Men Linde ser ingen grunn til å ta selvkritikk. I et intervju med Dagens Nyheter sier hun at hun ikke hadde noe valg.

– Jag tycker inte om att bära slöja, men jag vill inte bryta mot lagen.

Linde: – Rasister

Og hun går ikke av veien for å gjøre seg selv til offer – hun er «fullständigt översköljd av rasister som attackerar mig», sier hun.

Ifølge Linde er det ingenlunde spørsmålet om kvinners situasjon i Iran som ligger bak kritikkstormen, men «främlingsfientlighet», skriver DN.

 

Tobias Petersson: Svensk media väljer bort bilder av regeringens hijabklädda delegation vid Iranbesök

Nyheter Idag: Här mörkar SVT handelsminister Ann Lindes slöja på mötet i Iran

SVT: Löfven välkomnad av Rohani i Iran

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂