Onsdag 28. september var det en stor demonstrasjon mot regimet i Iran på Norrmalmstorg i Stockholm. Plassen ble raskt fylt med hundrevis av iranere som protesterte mot det iranske regimet, et fenomen som har vokst etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde under arrestasjon av det iranske moralpolitiet.

Demonstrantene krevde at den iranske ambassaden skulle stenges og at Sverige markerer på en kraftigere måte mot det islamistiske regimet. Initiativtaker til demonstrasjonen var trygdeminister Ardalan Shekarabi, som har røtter i Iran. Han talte ikke selv under arrangementet.

Flere svenske politikere dukket derimot opp og ville vise støtte til det iranske folket. Blant andre talte LOs Tobias Baudin, Centerpartiets Annie Lööf og Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar fra scenen. Én ting var felles: Alle sa at de sto for kvinners frihet og retten til å kle seg som de vil.

Blant noen demonstranter fantes det en viss skepsis til at svenske politikere talte under demonstrasjonen. André*, en mann i 40-årene, forteller til Document om hvor hyklersk han syntes det var å høre en sosialdemokrat og andre politikere snakke om Iran og kvinners frihet.

Socialdemokraterna har varit i Iran och satt på sig slöja och fjäskat för den religiösa regimen. Har de helt plötsligt tänkt om? Har Ardalan Shekarabi redan glömt att han bugade och skrattade med islamisten Javad Zarif som tidigare var Irans utrikesminister?

André har selv røtter i Iran, da foreldrene kom til Sverige på 1980-tallet. Han støtter demonstrasjonen og stiller seg bak kritikken av regimet i Iran, men sier han avskyr det han kaller sosialdemokratisk hykleri.

Tro inte att jag är emot det här. Den avsky som nu visas här  mot regimen i Iran, den står jag fullt bakom. Det är en regim som mördar kvinnor på öppen gata, som har förtryckt sitt folk i över 40 år. Men det är osmakligt att företrädare från svenska Riksdagen kommer hit och pratar om att världen behöver mer “feminism” och att man måste agera mot “mäns våld mot kvinnor”. De har ju inte fattat någonting av det som pågår i Iran och de har inte förstått någon om islamismen.

Demonstranter krevde at Sverige skulle handle mot den iranske ambassaden og stenge den. Foto: Roger Sahlström.

André forteller videre til Document hvor provosert han ble da lederen for Vänsterpartiet holdt sin tale, der hun sa at hun som medsøster forsto kvinnekampen i Iran.

Vänsterpartiet har inget emot islam eller islamism. En av deras företrädare Linda Snecker lyfte islamisternas konspirationer om svensk socialtjänst under  under valrörelsen. Nooshi vägrar att fördöma Linda Snecker eller ta avstånd från Islamismen. Nu står hon här på scenen och talar om iranska kvinnors rätt till frihet. Det är vidrigt, det är hyckleri och hon förstår ingenting av det som händer i Iran under den islamistiska diktaturen.

André sier at han tidligere under demonstrasjonen så et bokbord hvor unge kommunister solgte marxistisk propaganda. Han forteller at hans første tanke var å snakke med dem, men da han skjønte at det var en gruppe svenske ungdommer, ville han fortsatt ikke forstå det.

Det var vänstern i Iran som gick hand i hand med Ayatollah Khomeini och hans mördare. Det är på grund av vänstern som mullorna i dag kan döda folket i Iran – Det är historielöst.

Men så är det i Sverige. Politiker och opinionsbildare har dålig koll på den riktiga världen. Era politiker lever i känslostyrda vänstertankar. Det är märkligt hur politiker enda dagen kryper för en islamistisk diktatur och nästa dag ska ta avstånd från den. Det är så typiskt svenskt.

* André heter egentlig noe annet. Av sikkerhetsmessige årsaker ønsker vi imidlertid ikke å offentliggjøre navnet hans.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.