Sveriges utenriksminister Ann Linde (S) vil ordne opp for kvinner i Afghanistan. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic.

Svenske myndigheter vil ta et ansvar for utviklingen i Afghanistan. Nå ønsker man å opplyse Taliban om hvordan relasjonen mellom kvinner og menn bør være. Ikke alle tror Taliban vil bry seg nevneverdig.

Den islamistiske Taliban-bevegelsen har blitt kritisert verden over for utstrakt og svært grov kvinneundertrykkelse.  Mange frykter nå et kraftig tilbakeslag for kvinners situasjon i Afghanistan.

Dette har fått svenske myndigheter på banen. Her ønsker de å ta et ansvar og ordne opp i det hele. Fria Tider skriver om det svenske regjeringsinitiativet, som man skal fronte på vegne av hele EU. Det er  sosialdemokrat, utenriksminister og profilert feminist Ann Linde som skal ordne opp i dette:

Utrikesminister Ann Linde (S) uppger att hon och EU «kräver» att talibanerna i Afghanistan respekterar de «mänskliga rättigheterna». Inte minst när det gäller kvinnor, rapporterar Ekot.

Avisen fortsetter:

Under en uppmärksammad presskonferens på tisdagen svarade talibanerna på frågor, bland annat om hur kvinnors ställning kommer att te sig i Islamiska emiratet Afghanistan, som rörelsen kallar sin statsbildning.

– Vi kommer att tillåta kvinnor att arbeta och studera inom vårt ramverk. Kvinnor kommer att vara mycket aktiva i vårt samhälle, inom vårt ramverk, sade talibanernas talesman Zabihullah Mujahid.

Dette er uttalelser som er møtt med både forundring og skepsis i Vesten. Den svenske utenriksministeren har derfor kommet på  banen for å bidra til at utviklingen for kvinnene i Afghanistan kommer inn på et rett spor:

Utrikesminister Ann Linde säger efter EU:s extrainsatta utrikesministermöte om situationen i Afghanistan att hon och unionen kommer att ställa hårda krav på talibanerna i dessa frågor.

– Nu kommer det mycket utspel från talibanerna, man har låtit låtit en kvinna intervjuas och man säger att ingen ska vara rädd och så vidare. Det har inte funnits någon anledning att fästa någon större tilltro till den typen av uttalanden från talibanerna. Det man sagt i den politiska ledningen har inte skett på marken, säger Linde till Ekot.

Utenriksminister Linde vil fortelle Taliban hvor skapet skal stå i denne sammenheng:

Nu gäller det för talibanerna att visa att det inte bara är tom retorik, enligt den 59-åriga svenska utrikesministern.

– Vi kräver mänskliga rättigheter, demokrati, flickor och kvinnors rätt, för att vi över huvud taget ska ha någon som helst kontakt med talibanerna, dundrar Ann Linde.

Fria Tider kommenterer det hele, og påpeker at det langt fra er sikkert at Taliban vil bry seg særlig om hva en feminist i den svenske regjering mener om noe som  helst:

Att talibanerna skulle vara benägna att bry sig om vad Sveriges feministiska regering har att säga kan framstå som osannolikt.

Det påpekes imidlertid at det kan brukes økonomiske pressmidler, om Sverige virkelig mener alvor:

Sverige har dock ett möjligt påtryckningsmedel i form av det jättebistånd på en miljard skattekronor om året som Sida hittills har betalat ut till landet.

 

Husk å gi et bidrag til Documents arbeid, stort eller lite:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


 

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂