Nytt

En av Socialdemokraternas mest kumulerte kandidater i Malmö tror at Anders Behring Breivik inngikk i «en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning».

Islamisme, men også antisemittisme, fortsetter å bre seg i partiene på venstre fløy, skriver svenske Samtiden. Tre av de seks mest kumulerte kandidatene for Socialdemokraterna (S) i Malmö har markert seg i ulike antisemittiske skandaler: Jamal El-Haj, Hillevi Larsson och Adrian Kaba.

Adrian Kaba er den sjette mest kumulerte sosialdemokraten i Malmö. Hans påståtte støtte til terrororganisasjonen Hamas og hans uvilje mot å ta avstand fra organisasjonens uttalte antisemittisme ble allerede i 2012 omtalt av Expressens Anna Ekström.

«På sin offentliga Facebooksida ger han nu Hamas sitt stöd trots att det enligt honom är «mycket möjligt» att organisationen avser att förinta judarna.» skrev Ekström.

– Breivik i jødisk/høyreekstrem konspirasjon

Kaba skal også ha skrevet i den sosialdemokratiske avisen Tro och Politik at Anders Behring Breivik inngikk i «en judisk-europeisk högerextrem sammansvärjning», ifølge den svenske avisen Dagen.

Tro och Politik angret på publiseringen av de «helt oacceptabla formuleringarna». Men på Facebook stod Adrian Kaba fast ved sine ord.

På lederplass skrev Adrian Kaba, som dengang var leder for sosialdemokratenes ungdomsorganisasjon SSU i Rosengård og vararepresentant til Malmö kommunestyre, at Anders Behring Breivik ikke var en «ensam galning», men en del av en «internationell högerextrem rörelse».

Fikk likevel tillit fra S

Kaba mente at andre deler av av denne bevegelsen inkluderte European Defence League, og Counterjihadrörelsen. Adrian Kaba skrev:

«Dessa globala rörelsers starka stöd åt Israel och dess täta band med sionistiska rörelsen har banat vägen för en judisk-europeisk högerextremistisk sammansvärjning, där judiska avdelningar av EDL skapats och där Counter-jihadrörelsen ihop med högerextrema israeliska parlamentariker och högerextrema tankesmedjor, nära kopplade till högerpartiet Likud, arrangerat konferenser i Jerusalem med temat ‘Facing jihad’.»

Socialdemokraterna lanserte likevel Kaba som kandidat til både Riksdagen og i lokalvalget i 2014. I dag sitter Adrian Kaba som representant i Malmös kommunalfullmäktige, og han har i tillegg en rekke andre verv.

Hvem representerer Leila Ali Elmi?

Nylig ble det kjent at Miljöpartiet har fått valgt inn Leila Ali Elmi i Riksdagen. Hun har lovet sine somaliske velgere å representere deres interesser, noe enkelte mistenker innebærer å få slippe å integrere seg i det svenske samfunnet og å kunne leve etter sharia.

Fordi Elmi ikke har uttrykt så mye av sitt politiske budskap på svensk, hverken på sosiale medier eller ellers under valgkampen, er det ennå uklart for den svenske offentligheten nøyaktig hva hennes budskap til somalierne har vært.

Men med dette opplegget lyktes hun å få såpass mange personstemmer at hun gikk som en rakett til førsteplass for Miljöpartiet i riksdagsvalgkretsen Göteborg, selv om hun opprinnelig stod på en 21. plass.

Første klan-representant?

Sverige kan dermed for første gang ha fått en person inn i Riksdagen som er stemt inn av en klan, uten interesse for å representere hverken det svenske folket eller Miljöpartiets velgere.

Men det er flere kandidater med antisemittiske holdninger som har klart å kumulere seg frem på Socialdemokraternas liste i Malmö.

Jamal El Haj ble den aller mest kumulerte sosialdemokraten i Malmö. Hanif Bali skriver på Twitter om El Haj:

«Socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El Haj (#3 på listan) utlovar fler och lättare moskébyggen och att försvara niqab på en shiamoské med starka kopplingar till den iranska regimen.» Bali henviser til en video der El Haj taler.

Det finnes også bilder på Twitter med El Haj iført Hamas-halstørkle, skriver Samtiden.

Hillevi Larsson vakte oppmerksomhet da hun i 2014 poserte med et kart der Israel ikke eksisterer, kartet var en pris som ble delt ut av Palestinska kulturföreningen i Malmö. Kartet blir forøvrig brukt av terrororganisasjonen Hamas. Hillevi Larsson har avvist kritikken.

Hillevi Larsson poserer stolt med kartet sitt.