Göran Persson (S) var tidligere statsminister i Sverige. Nå uttrykker han bekymring for at innflytelsen fra Midtøsten bringer jødehatet til Sverige, særlig Malmö. Foto: Claudio Bresciani/TT / NTB

Göran Persson er tidligere statsminister for de svenske Socialdemokraterna. I et intervju i Dagens Nyheter sier han at han ser store problemer med hat og ekstremisme i dag, i forhold til 90-tallet.

Persson har lenge vært engasjert i spørsmål som angår jødehat, også kalt antisemittisme. Da han var statsminister, tok han blant annet initiativet til bokprosjektet  ”Om detta må ni berätta…”, som omhandlet nazistenes folkemord.

Persson ser en klar forverring i holdninger overfor jøder, som ikke skyldes manglende kunnskaper.

På 90-talet var svenskarna okunniga om Förintelsen, säger Persson men så är inte längre fallet. Samtidigt menar han att situationen i Sverige idag mycket väl kan vara värre än då.

– Då var man okunnig. Nu är man elak, fräck, hård, föraktfull, säger han.

Han nevner blant annet situasjonen ved SSU i Malmö. SSU er som AUF i Norge. Persson uttrykker stor sorg over utviklingen, som han mener er et voksende problem.

– Jag tror att du har fått in i Malmös SSU-grupper en väldigt stark influens från Mellanöstern, där man har haft staten Israel som sin främsta fiende. Och så har motståndet till staten Israel blivit någonting som har övergått i antisemitism, ”de där judarna”.

– Det finns stor anledning till självkritik. Och det finns stor anledning att inse att det här inte bara kommer handla om Malmö.

Islamisme, men også antisemittisme, fortsetter å bre seg i partiene på venstre fløy, skrev svenske Samtiden i 2018. Tre av de seks mest kumulerte kandidatene for Socialdemokraterna (S) i Malmö har markert seg i ulike antisemittiske skandaler: Jamal El-Haj, Hillevi Larsson och Adrian Kaba. Document omtalte saken.

Samnytt
Dagens Nyheter

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.