På venstresiden vil man gjerne være venner, men helst bare med hverandre. Her statsminister og socialdemokrat Stefan Löfven. Foto: Claudio Bresciani / TT.

En svensk socialdemokrat trues med utkastelse fra partiet etter å ha tatt en øl med en kollega fra de forhatte Sverigedemokraterna. Man får kun ha venner med de rette, venstrevridde «verdier».

På den «tolerante» venstresiden aksepteres ikke vennskapelig omgang ut over politiske skillelinjer. Andres meninger skal møtes med forakt og mobbing, ikke med nysgjerrighet og diskusjon.

Det fikk Alexander Paulsson fra Socialdemokraternas ungdomsforbund SSU erfare. Han har lenge vært en ledende person i den venstreorienterte organisasjonen SSU (tilsvarende norske AUF).

Nylig gjorde han den store «feilen» at han tok en øl med en politisk motstander, nemlig Robin Lennartsson fra det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

De to møttes for å prate om politikk og bli bedre kjent med hverandres tenkemåte og synspunkter.

Men slikt tillates ikke på den kanten av politikken der det snakkes mest om «mangfold og toleranse». På venstresiden er det total ensretting som gjelder, både i Sverige og i andre land. Alle skal marsjere i takt, og omgang med meningsmotstandere aksepteres ikke.

Fria Tider har omtalt denne oppsiktsvekkende saken fra Sverige:

SSU Värmland meddelar att man inte längre står bakom nomineringen av sin tidigare ordförande Alexander Paulsson till SSU:s förbundsstyrelse. Anledningen är att Paulsson gått ut och tagit en öl och samtalat med en sverigedemokrat, skriver avisen.

Fria Tider fortsetter:

Det var i torsdags som Alexander Paulsson (S) träffade Robin Lennartsson (SD) för att prata om politik över en öl.

– Vår tanke var att sätta oss tillsammans och, trots olika åsikter, kunna prata om sådant som förenar som det politiskt ideellla engagemanget, tron på Sverige och det var ganska trevligt för vi slapp ha stridsyxan med oss, sade Alexander Paulsson (S) till SVT Nyheter Värmland efteråt.

Dette er nok til å skape storm blant de «tolerante» Socialdemokraterna:

– Det här är ytterst olämpligt. Det är inte bra för partiets trovärdighet i fråga om att samarbeta med partier med främlingsfientlig grund, sade Socialdemokraternas distriktsordförande Åsa Johansson (S).

Prosessen med å straffe synderen er i full gang:

Nu meddelar SSU Värmland, som Alexander Paulsson tidigare var ordförande för, på att man inte längre står bakom nomineringen av Paulsson till ungdomsförbundets förbundsstyrelse.

– Vi har diskuterat om SSU Värmland styrelse fortfarande har förtroende för Alexander Paulsson och landat i att vi inte längre står bakom nomineringen, skriver SSU Värmland.

Alexander Paulsson, som våget seg ut for en øl med en fra «feil parti» , kalles nå både det ene og det andre. Ikke overaskende er merkelappen «rasist» raskt tatt i bruk. Paulsson forsvarer seg på Facebook.

– På mindre än ett dygn har jag blivit kallad rasist och uthängd på ett sätt som aldrig får vara acceptabelt i en demokrati.

Det sätter kanske fingret på det problem som är ett faktum och som Robin och jag genom vårt möte försökt belysa, skriver han där.

Venstresiden i politikken fremmer nå i økende grad polarisering og fiendskap mellom de politiske fløyene. Enten er man med i «familien» og har alle de rette holdninger og «verdier», eller så skal man støtes ut i kulden.

Dette merkes også i Norge. Ikke minst preges norsk arbeidsliv mer og mer av dette. Ledelsen i bedrifter ifører seg «verdier» de tror kler dem, og krever at resten av organisasjonen logrende skal følge etter.

I festtaler og årsberetninger snakkes det gjerne om hvor bra det er med medarbeidere som viser «selvstendighet» og evne til å «tenke utenfor boksen» osv.

Men stakkars den som våger å stille spørsmål ved ledelsens offisielle og som regel svært politisk korrekte syn på samfunnsutviklingen, eksempelvis på områder som innvandring og klimapolitikk.

Bestill sommerens bøker:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Støtt Document i sommer:

Skaff deg tilgang til alle våre saker, straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.