Lørdag ble Ebba Östlin (S) stemt ut som leder av kommunestyret i Botkyrka under et ekstra medlemsmøte for Socialdemokraterna i kommunen. Avstemningen er i svenske medier blitt omtalt som et «kupp», og personer med tilknytning til gjengkriminalitet skal ha deltatt i avstemningen på møtet.

Botkyrka sør i Stockholm har 95.000 innbyggere, der seks av ti er født i et annet land eller har to utenlandsfødte foreldre. Organisert kriminalitet er et stort problem. En rekke kriminelle nettverk har sin base i kommunen, og arbeidet med å hindre at ungdom rekrutteres til gjenger, starter allerede i førskolen.

At Östlin ble stemt bort fra den poltiske posten sin, handler angivelig om at hun motartbeidet gjengene. For et drøyt år siden vedtok kommunen å legge ned studieforbundets tre fritidssentre og fire fritidsklubber med umiddelbar virkning. Ebba Östlin skriver på sin Facebook-side:

«Stängning kom efter att det uppdagats att det förekommit våld, narkotika, vapen, skyddsvästar och hot i verksamheterna. Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka.»

Det har altså vært en langvarig og infisert konflikt mellom Botkyrka kommune og de kriminelle gjengene, og forrige lørdag måtte Ebba Östlin ta konsekvensen av sitt standpunkt mot organisert kriminalitet i kommunen. At de kriminelle nettverkene vant over kommunestyrets leder, er oppsiktsvekkende, men verre blir det: Da Östlin ble stemt ut forrige lørdag, var hennes motpart representert av Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), som er tilknyttet Socialdemokraterna. Det sosialdemokratiske kommunestyrets leder ble dermed stemt ut takket være det sosialdemokratiske utdanningsforbundet, etter lengre tids planlegging fra ABFs side.

Rekrutterte gjengmedlemmer

ABF i Botkyrka/Salem skal ha rekruttert medlemmer til Socialdemokraterna med sikte på å oppnå flertall for å avsette Östlin. Bare i løpet av desember skal et trettitalls nye medlemmer ha blitt rekruttert. De nye medlemmene er rekruttert fra nettopp de gruppene som har vært berørt av kommunens harde linje mot organisert kriminalitet – blant de femti nye medlemmene som møtte opp på møtet sist lørdag, var det personer med nær tilknytning til de kriminelle gjengene hvis rekrutteringsarbeid har pågått på fritidssentrene som ble stengt av Östlin.

Socialdemokraternas pressekontakt Lucas Nykvist mener imidlertid at det ikke er noen konkrete bevis for anklagene mot ABF, og på lokalt nivå hevder partiet at det i stedet dreier seg om misnøye med Ebba Östlins ledelse.

«I lördags genomförde Socialdemokraterna i Botkyrka ett medlemsmöte. På mötet genomfördes en omröstning om huruvida medlemmarna har förtroende för Ebba Östlin (S). Efter en sluten omröstning kunde mötet konstatera att en majoritet av medlemmarna inte har förtroende för Ebba Östlin i hennes roll som kommunstyrelsens ordförande» heter det på Botkyrka kommunes nettsider.

Entrisme innen Socialdemokraterna

Lørdagens avstemning var ikke unik, men enda et eksempel på et fenomen svenske riksdagspartier har vært utsatt for i flere tiår, såkalt entrisme, det vil si politisk infiltrasjon, som er en politisk taktikk der en organisasjon lar noen av medlemmene – som fortsatt er lojale overfor sin gamle organisasjon – søke inntreden i en annen (vanligvis mye større) organisasjon for å rekruttere medlemmer til den første organisasjonen, bygge innflytelse for den første organisasjonen i den andre organisasjonen, eller ganske enkelt overta den andre organisasjonen. Hensikten kan også være å åpent prøve å påvirke den andre organisasjonen i en bestemt retning.

Entrisme i Socialdemokraterna er en lang tradisjon blant ytre venstre og islamistiske miljøer. I løpet av høsten 2018 ble det for eksempel avslørt store konflikter innen det sosialdemokratiske ungdomsforbundet SSU, da det ble offentlig kjent at SSU Skåne boikottet Pride-paraden med henvisning til at islam forbyr homofili. Det viste seg at innvandrerungdom fra SSU Rosengård, aktive i ungdomsbevegelsen Reacta og den radikale muslimske Ahmadiyya-bevegelsen, hadde mobilisert over førti personer til den årlige distriktskonferansen hvor bare rundt hundre personer fra hele Skåne pleide å komme. På denne måten overtok de hele SSU Skåne, og det sosialdemokratiske verdigrunnlaget ble erstattet med et annet.

Styremedlemmer hadde da invitert salafistiske predikanter som forelesere, postet antisemittiske synspunkter på sosiale medier og beskrevet ateisme som en «umoralsk idé». På årsmøtet 2018 ble den tradisjonelle «Internasjonalen» erstattet med sang på arabisk. I november 2018 måtte SSU Malmö Centrums styreleder Mohammed Abeed trekke seg etter å ha delt antisemittiske konspirasjonsteorier på Facebook. Senere samme måned måtte SSU Skånes styreleder Ahmed Mansour gå av, etter at han blant annet protesterte mot at homofile menn får lov til å donere blod og beskrev homofile som «griser» som er «skitne og urene og tuller rundt». Mansour ble værende som kasserer i SSU Helsingborg inntil det ble avslørt at han hadde brukt 90.000 svenske kroner på hurtigmat, bensin og parkeringsbøter. Til tross for det ble han likevel frikjent på det ekstraordinære årsmøtet i 2020 – etter at møtet ble oversvømmet av Mansours pårørende …

Ved valget i 2018 sto den da 19 år gamle Omar Al-Ganas på 14. plass på Socialdemokraternas liste til kommunestyret i Hässleholm i Skåne, men klarte å få flest stemmer og gikk derfor forbi opposisjonsråd Lena Wallentheim. Al-Ganas hadde vært aktiv innenfor Socialdemokraterna i bare ett år, men var nevøen til imam Abu Raad, som er trukket ut som islamismens leder i Sverige og som samlet inn penger til IS. Al-Ganas var også søskenbarnet til Riyad Abdulkarim Al-Duhan Raad, som ble dømt for ulovlige trusler mot en journalist som undersøkte islamisme i moskeen der Riyads og Al-Ganas’ slektninger var aktive.

– Till exempel den där Omar Al-Ganas som ni skrivit om… I princip hela SSU-klubben i Hässleholm består av hans släktingar och familj – det är på det sättet han «återupplivade» SSU där, sa en kilde med innsikt i SSU til Samnytt.

– De här personerna använder sina kontakter i förorter för att på kort sikt öka antalet röstberättigade medlemmar som ska rösta på dem. De mobiliserar sina stora släkter, klaner och så vidare. Karenstiden för att rösta in en ny medlem är ju bara två veckor. Och allt bestäms av antalet medlemmar och röster. Om man har flest medlemmar kan man lätt och smidigt driva igenom sina beslut och sätta sina kandidater på viktiga poster.

Sosialdemokratisk makthunger avskaffer demokratiet

Socialdemokraterna sies å være et parti med to mål: å ta makten og beholde den, og ironisk nok er den antidemokratiske entrismen i Socialdemokraterna et direkte resultat av partiets egne handlinger. Socialdemokraterna inngikk i 1994 en samarbeidsavtale med Sveriges Muslimska Råd (SMR), hvor partiet blant annet lovet å gi muslimer valgplasser på politiske lister i bytte mot muslimske stemmer. Det ble holdt opplæring og seminarer på partiets egen kursgård Bommersvik mellom 1996 og 1998, hvor tusenvis av representanter fra muslimske og islamistiske organisasjoner blant annet ble undervist i hvordan man best kunne påvirke demokratiske beslutningsprosesser. I en intern rapport etter valget i 1998 ble samarbeidsprosjektet beskrevet som «meget vellykket» og Socialdemokraterna så «rom for mer vidtrekkende samarbeidsprosjekter».

Resultatet ser vi nå, når den samme tilnærmingen som har blitt brukt med hell av islamister i mer enn et kvart århundre, brukes av de kriminelle gjengene. Socialdemokraterna plantet et frø, og nå høster det svenske demokratiet frukten av det dragefrøet. Demokratiet i Sverige er truet – og det på grunn av den sosialdemokratiske makthungeren. For å holde seg ved makten i noen valg til, var partiet villig til å selge ut politisk makt til islamister. Den planen fungerte, men endret samtidig Sverige og svensk politikk på en måte som få kunne ha forestilt seg.

Nå kan Sverige stå overfor nok en dramatisk endring i det politiske landskapet, når de kriminelle gjengene som allerede eier voldsmonopolet i store deler av landet, entrer den politiske arenaen. Lørdagens kupp mot en kommunestyreleder som har tatt opp kampen mot organisert kriminalitet, kan godt være en del av en ny utvikling. Hvis de kriminelle gjengene bruker demokratiets spilleregler for å ta over den demokratiske makten, er demokratiet dødt.

Aftonbladet og Expressen opplyser at de gjentatte ganger har bedt Socialdemokraternas partisekretær Tobias Baudin om en kommentar om lørdagens begivenheter i Botkyrka, men Baudin har nektet å kommentere. Socialdemokraternas presseavdeling har i stedet henvist alle spørsmål tilbake til partidistriktet i Botkyrka, der Gabriel Melki etterfølger Ebba Östlin som kommunestyrets leder inntil videre.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.