Socialdemokraternas grunnfjell dør ut. Oppslutningen om S er størst blant de gamle. De unge stemmer SD, sier tidligere leder av ungdomsorganisasjonen SSU, Gabriel Wickstrøm. Han har også vært sosialminister. Det er en erkjennelse som må ryste sossarna ledelse. Hva med Norge og Danmark? Skyldes nedgangen at de unge forlater sosialdemokratene?

Gabriel Wickstrøm er brutalt ærlig, kanskje mer enn han ville vært hvis partiet hadde vunnet. Han forsøker finne forklaring på at partiet stanger i taket. Slik var det ikke før.

– Våra pensionärer röstade första gången 1968 och då hade Socialdemokraterna 50 procent av de unga väljarna. Nu ligger vi på 18-20 procent. Man tänker bara i en mandatperiod i taget, säger Gabriel Wikström.

– Nu går de unga killarna till SD, tänk om de blir kvar där på samma sätt som förstagångsväljarna på 60-talet stannat hos oss? Det borde vi oroa oss för.

Ifølge Wickstrøm er det snakk om et generasjonsskifte. unge går til høyre. Hvorfor gjør de det? Har det noe med at sossarna har valgt svar som de unge ikke kjenner seg igjen i?

En annen socialdemokrat, Leif Pagrotsky, også han tidligere minster, mener partiet var for defensivt. Det hadde ikke en eneste sak som var dets egen. Det lot andre definere dagsorden. «Andre» vil si nyhetsstrømmen:  bensin, strøm, inflasjon, kriminalitet.

– Allt i den här valrörelsen har handlat om brott och straff, bensinpriser och elpriser. Socialdemokraterna har inte lyckats etablera en enda av sina egna frågor i valrörelsen, säger Leif Pagrotsky, minister på olika poster i Göran Perssons regering 2002-2006.

Kanskje problemet er overmot? Å tro man skulle overdøve disse sakene er som å tro på at man kan gå på vannet.

Andersson kjørte en presidentkampanje sies det. Hun var den solide, trauste. Det var hun som person som bar valgkampen. Hun tok Sverige inn i Nato. Hun fikk tilsig av noen moderater som ikke ville gi sin støtte til SD.

Men det holdt likevel ikke.

Alle som sier at Sverige er «kjørt»: Her ser vi en helt annen dynamikk avtegne seg. Hvis de unge går til høyre og da mener vi i nasjonal retning, ikke lyseblå, kan det bli en ny kurs.

Skremsler

Socialdemokraterna har bare hatt ett svar på SDs fremgang: Brunbeising. Det forsøkte de også denne gang, men det funket ikke. Det er verre med mediene. Der dominerer feminine skribenter i den grad at de ikke er i stand til å se gjennom sitt eget filter. Catia Hultqvist tar for seg fenomenet Andrew Tate i DN og det er ikke mulig å se noen forbindelseslinjer til den personen man har sett hos Tucker Carlson.

Pojkarna som vill utmana och stöka runt har det inte så lätt. Hur provocerande är det att komma med samma gamla grabbskämt och hojta om att man blir censurerad? Den nya taktiken verkar dock inte vara misogyn, däremot bara tråkig.

Det er samme sak i hele den vestlige verden. Medier som tror de kan manipulere publikum taper. Det er et sunnhetstegn.

Hvis de skal gjenvinne sin posisjon må de vende tilbake til journalistiske prinsipper og legge sin ideologi og «forkjørsrett» til side. Folk har fått nok.

 

https://www.expressen.se/premium/politik/interna-s-kritiken-i-natt-strategin-for-defensiv/

https://www.dn.se/kultur/catia-hultquist-grabbarna-som-gar-mot-rott-har-blivit-sa-otroligt-trakiga/

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.