Kommentar

Mona Sahlin bruker Sverigedemokratene som skremsel overfor innvandrere: «Stem på oss, ellers ….» Men det er en strategi som kan slå tilbake. Shalin risikerer å bekrefte at det går et skille i det svenske samfunnet og at sosialdemokratene representerer muslimene. Det kan slå tilbake.

Sahlin har hele tiden fremholdt at innvandrere bør stemme på sosialdemokratene hvis de vil ivareta sine interessser.

Men i går tog hon budskapet ett steg längre. När hon besökte en ”röstskola” för invandrare hotade hon med Sverigedemokraterna för att driva väljarna till valurnorna:

– Ni kanske har sett Sverigedemokraternas reklamfilm som pekar ut muslimer som problemet, som dem som tar välfärden. Varje klok person som inte går och röstar hjälper Sverigedemokraterna.

– Det finns inget mer skadligt för Sverige än om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen.

I Vivalla i Örebro fick S över 60 procent av rösterna förra valet. Samtidigt valde nästan 4 av 10 väljare att inte rösta alls. Så ser det ut i åtskilliga invandrarförorter – därför är det ingen slump att Sahlin besöker dem en efter en.
”Måste mobilisera”

– I de här förorterna är det så många som inte tror på politik och som inte använder sin rätt att rösta. Så det är inte bara för att det är många möjliga väljare, det är också att trampa runt i demokratins fotspår. Men för vår möjlighet att vinna måste vi mobilisera och det gör man här ute, säger hon.

Är det inte att använda skrämselpropaganda?

– Det är verkligen inte skrämselpropaganda att påpeka det enkla faktum att Sverigedemokraterna använder hela sin politiska propaganda för att peka ut invandrarna och framför allt muslimerna som det som hotar Sverige.

– Jag säger: allas röst är lika mycket värd, gå och rösta inte minst för att försvara er rätt att vara lika mycket värda som medborgare. Det är inte skrämselpropaganda – det är demokratisk agitation.

Det ville selvsagt være utenkelig at sosialdemokratene skulle innrømme at det politiske Sverige trengte et parti som SD. Men man kunne innrømmet det på kammerset, at SD gjør den jobben S. ikke kan gjøre. I stedet kliner Sahlin sossarna tett til det flerkulturelle prosjekt, og gjør partiet identisk med flerkulturen. Det er en farlig strategi.

Det er ikke tvil om at det går en reaksjon over hele Europa mot dette eksperimentet. Sosialdemokratiet risikerer å havne i rollen som dette prosjektets forsvarer.

Fristelsen til å bruke politiske motstandere som skremmebilde er stor. Finansminister Sigbjørn Johnsen snakket denne uken om «reaksjonære og nasjonalistiske» strømninger. Ap ville brukt Christian Tybring-Gjeddes kronikk i Aftenposten for hva det var verdt, hvis det hadde vært valgkamp. Men det Ap og sossarna i Sverige ikke ser ut til å ha forstått er at det skjer et stemningsskifte. I stedet for å kikke ned og reorientere seg, klyver de enda høyere i den ideologiske flaggstanga.

Tar hjälp – av SD