Nalin Pekgul er leder av sossarnas kvinneforbund. Det var hun som fikk valgt Mona Sahlin som Perssons etterfølger. Pekgul er troende muslim. Det hun sier om utviklingen i Sverige er urovekkende.

Nettopp fordi Pekgul sitter i en sentral politisk posisjon, er det verdt å lytte når hun sier at det er de ekstreme kreftene som har vind i seilene. «– Det är mycket lättare att
rekrytera en självmordsbombare i Sveriges invandrartäta förorter än i Istanbul och Kairo.» Det er sterke ord. Dette er vårt sosialdemokratiske naboland.

Hennes beskrivelse av en vellykket muslim er av en person som står alene: ikke 100 % godtatt av storsamfunnet og enda mindre av fundamentalister. Hun beskriver dette som et konkret press i nærmiljøet: det koster å stå for likestilling. Koster? Hvis det er kommet dit at det koster å gå moderne kledd og drive sport som gutter, har noe gått galt i folkehemmet. Det betyr at det er krefter som øver et aktivt press for at jentene skal disiplineres. Men tar samfunnet utfordringen?

Att vara kvinna i partiets innersta krets, och i politiken, har blivit lättare med åren; nuförtiden märker Nalin Pekgul sällan av någon manlig maktstruktur. Men hon är också troende muslim. Det är «tufft», och fördomarna många.
– Om du säger att du är svensk och kristen säger ingen «Jaha, du tillhör Knutby församling». Men om jag säger att jag är muslim, förväntar sig alla i princip att jag är fundamentalist. Det är oerhört kränkande och förolämpande.

Samtidigt berättar Nalin Pekgul att hon är hårt ansatt av bokstavstrogna muslimer, för att hon inte bär sjal, har tagit avstånd från «tokigheter» som svenska Sharia­lagar och inte tycker att muslimska elever ska få slippa musikundervisning. Hon har länge varnat för att religiösa fundamentalister är på frammarsch, och är «väldigt orolig».
– Det är mycket lättare att
rekrytera en självmordsbombare i Sveriges invandrartäta förorter än i Istanbul och Kairo.

För drygt ett år sedan berättade Nalin Pekgul att hon och familjen tänkte flytta från Tensta. De bor fortfarande kvar, men hon vill inte prata om saken offentligt. Bilden av den egna förorten är emellertid dyster.

– Om du är troende muslim, men har respekt för demokratin och tycker att kvinnor och män ska leva jämställda, kan du få en tuff match i Tensta. De extrema religiösa grupperna blir bara starkare, identitetslösheten gör att många dras dit.
Ändå har Nalin Pekgul inte tappat hoppet, och pekar på två lösningar.
– Att stödja rätt krafter och ge dem legitimitet. Den offentliga debatten måste föras hela tiden, och vanliga muslimer delta. Det är inte bara fanatikerna som ska få representera oss.


Pakt skulle säkra kvinnlig ledare