Sveriges innenriksminister Mikael Damberg forklarer hvorfor han og hans kollegaer i Socialdemokraterna har unnveket spørsmålet om høy kriminalitet blant innvandrere.

– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, sier han til Aftonbladet.

Ministerens angst fører til at han måtte fornekte sannheten, altså. Men nå, som Socialdemokraterna snakker om «hårda tag» mot gjengkriminaliteten, er sannheten et helt nødvendig virkemiddel.

Mikael Damberg … säger att svängningen är ideologiskt bottnad. Kriminalitet skapar otrygghet och begränsar människors liv. Allra värst är det för dem som är fattiga och lever i utsatta områden.

– Vi måste vända utvecklingen och vi måste vara tuffare, sier Damberg.

Hvem bor i de såkalte utsatte områdene? Hva slags mennesker står bak den omfattende kriminaliteten? Det omtales nå åpent, selv av Socialdemokraterna.

– Det är otroligt provocerande att människor som aldrig har tjänat en ärlig krona och aldrig betalat skatt ändå kan köra runt i dyra bilar och har guldkedjor runt halsen. De här personerna blir förebilder i områden, det är så här man gör karriär, säger Damberg.

Grundorsaken till att kriminaliteten växer i samhället är enligt Damberg en växande segregation. Den beror i sin tur bland annat på att för många invandrare har bosatt sig i samma områden. Områden som har haft för låg polisnärvaro och där narkotikaförsäljning och gängkriminalitet tagit över.

Damberg sier det som har vært forbeholdt Sverigedemokraterna i mange år:

– Det tar tid att göra saker på det här området, säger Damberg och räknar upp åtskilliga lagskärpningar som regeringen har genomfört.

– Vi socialdemokrater har stramat upp flyktingmottagandet så att vi hamnat på nivåer som vi kan hantera. Vi tycker också att de som kommer till Sverige i första hand ska bo på mottagningscentraler för att lära sig svenska, få del av information och sedan flytta ut i samhället på ett ordnat sätt, så att inte vissa bostadsområden ska ta hela smällen.

Denne måten å uttrykke seg på har tidligere forårsaket beskyldninger om rasisme, nazisme og manglende medmenneskelighet.

Dog har ikke innstramningen Damberg snakker om vist seg særlig effektiv.

Les også: Sveriges hemningsløse innvandring: Først får nesten alle bli – så kommer familiene

Mitt Europa bygger inte murar, sa Stefan Löfven i 2015. Men noen måneder senere måtte den svenske regjeringen gjøre et forsøk på å snu, og MPs talsperson Åsa Romson gråt på TV.

Damberg innrømmer altså at frykten for rasismeanklager har styrt svensk politikk når det gjelder migrasjon og kriminalitet. Gjengene har selvsagt det overordnede ansvaret for volden. Men Damberg mener at alle partier som har hatt innflytelse, må ta sin del av ansvaret.

Socialdemokraterna har sittet med makten i snart to perioder, og har egentlig ikke gjort noen ting for å løse problemene. Men Damberg avviser at de mangler troverdighet, slik høyresiden hevder.

– Jag kan bara konstatera att vi gör mer än någon annan regering och vi gör det på alla politikområden. Högeroppositionen har trovärdighetsproblem eftersom de inte gör något åt segregationen. Så länge man har bostadsområden som får leva sina egna liv så skapar du en dynamik som kan leda till ökad kriminalitet och spänningar i samhället. Det har högern aldrig begripit.

Innenriksministeren må dog innrømme at utviklingen fortsatt går i feil retning.

– Det är ett misslyckande för hela Sverige att vi har mycket skjutningar och sprängningar. Problemet är, hur kom vi till den här situationen? Om vi konstaterar att polisen varit för svag och att det är ett av problemen för att gängen fått breda ut sig, då var det ett historiskt misstag att dra ner polisutbildningen med 90 procent. Det är det vi har lidit av. Nu har vi startat två nya polisutbildningar, men det tar tid att vända.

USA er et godt eksempel på at det ikke hjelper med verdens sterkeste militære styrker hvis strategien og «rules of engagement» ikke er tilpasset virkeligheten på bakken.

Det hjelper ikke med flere politifolk hvis politiet ikke får lov til å gjøre det som er nødvendig for å snu utviklingen. Svensk politi har blitt en papirtiger: Til tross for at det finnes mange dyktige svenske politifolk, lider de under et rettsvesen som ikke er tilpasset grov kriminalitet utført av barn, og som marineres i genusteorier og tanker om «jämställdhet».

Å bekjempe kriminalitet blir derfor nedprioritert. Men innenriksministeren kommer med nye signaler. De færreste tror vel dette vil få praktiske konsekvenser, det handler trolig mest om at det nærmer seg et riksdagsvalg.

– Det är ingen mänsklig rättighet att få terrorisera sina grannar. Samhällets möjligheter att vräka kriminella måste bli större, sier Damberg.

Damberg snakker om å utvide muligheten til å benytte LVU-ordningen. LVU er en forkortelse for «Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga», som gir mulighet for å bruke tvang overfor unge mennesker.

För att ett tvångsomhändertagande på grund av eget beteende krävs, enligt 3 §, att vård beslutas på grund av den unges eget beteende, såsom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende (ex. prostituerar sig).

För att ligga till grund för ett beslut om tvångsvård ska den unges beteende i sig medföra en påtaglig risk för att den unge själv tar skada.

Socialdemokraterna har landsmøte 3.–7. november. Da skal også en ny leder velges, siden Löfven har meldt sin avgang.

Riksdagsvalget i Sverige skal etter planen avholdes 11. september 2022.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.