Nytt

Hvorfor venstresidens propaganda mot SD ikke går hjem som før. Dette er ikke et valg i Mogadishu, men i Rinkeby, Stockholm, 9. september. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Stockholm (Document): Sossarna kjører på at det er det eneste partiet som garanterer at de aldri vil la SD få en hånd på rattet. Men budskapet blir ikke mottatt med samme begeistring som før. Er det ikke anti-demokratisk å utestenge en firedel eller femdel av velgerne fra all innflytelse?

Moderaterna åpnet for noen uker siden for at SD kan få ledervervet i Riksdagens komiteer. Dette er det samme som å komme inn bakveien til makten. Det er slik partier lærer parlamentarismens håndverk, hvordan kompromisser inngås.

Selvsagt er det et steg på vei mot å bli anerkjent og kvalifisere seg til regeringsinnflytelse, f.eks som støtteparti.

Sossarna understreker og gjør til hovedsak at de aldri vil slippe SD til. Men det begynner å få en bismak. Hvis Sverige blir uregjerlig, hvem sitter da med skylden? Er det ikke partiet som blokkerer og boikotter SD?

Sossarna løser floken ved å male SD i de mørkeste farver. Men det holder heller ikke. Jimmie Åkesson passer ikke til «etterlysningen».

– Aldrig tidigare har ett högerextremt parti haft inflytande över rikspolitiken. Ulf Kristersson har varit väldigt otydlig med vad han menar när han säger att han inte ska samarbeta med Sverigedemokraterna, hävdar Magdalena Andersson och pekar på Moderaternas samarbete med SD i olika kommuner och öppningen för SD-ledamöter till ordförandeposter i riksdagsutskotten.

Taktiken hos S har varit tydlig i slutfasen av valrörelsen: Att framställa sig själva som enda garanten för att hålla Jimmie Åkesson och hans parti borta från makten.

Garantlöften har blivit Socialdemokraternas «final punch» i valrörelsen, för att använda ett amerikanskt uttryck.

Statsminister Stefan Löfven drog budskapet en sista (?) gång när han och hustrun Ulla kom ut från vallokalen vid riksdagshuset, efter att ha lämnat sina röster.

Det er tydelig at Expressen ikke synes dette er spesielt smart av sossarna. Det lyder desperat.

Jimmie Åkesson forteller under et intervju med Runar Søgaard fredag kveld at de har besøk av utenlandske journalister som kommer for å møte «fascistlederen». Når de møter Åkesson får de hakeslepp. Bildet stemmer ikke. Han forteller om en østerriksk kvinnelig journalist som forandret oppfatning totalt og skrev en reportasje der hun spurte hva som var galt med Sverige.

Det er det som skjer: Oppmerksomheten dreies mot sossarna, mediene og venstresiden som bruker løgner og uthengning som våpen.

 

S sista kampanjknep – skapa oro för SD:s makt