Et moderat parlamentsmedlem ble i forrige uke anklaget for å ha vist upassende seksuell oppførsel. Nå dukker den moderate profilen Hanif Bali opp og innrømmer at han er den utpekte, men han hevder også at anklagene er grunnløse.

Det var i forrige uke at avisen Expressen offentliggjorde informasjonen om at et ikke navngitt moderat parlamentsmedlem ble anklaget for å utvise upassende seksuell oppførsel. Mannen skal ha bedt om seksuelle bilder av en mindreårig jente som ble beskrevet som mellom 15 og 18 år gammel. Beskyldningene ble oversendt Moderaterna, som satte i gang en intern etterforskning av saken.

I et langt Facebook-innlegg som ble lagt ut onsdag morgen uttaler Hanif Bali at han er det utpekte parlamentsmedlemmet. Bali har vært parlamentsmedlem siden 2010. I 2015 ble han valgt inn i Moderaternas partistyre, som han forlot i 2018 etter å ha mottatt intern kritikk, blant annet for å ha uttrykt seg upassende på Twitter.

”Jag har gott om bevis”

Hanif Bali har gjort seg kjent som en fryktløs og ofte kontroversiell profil i det politiske spillet, og han er en aktiv og provoserende stemme i sosiale medier. Bali har måttet betale en høy pris for sin frittalende holdning, han har blant annet blitt utsatt for hærverk og drapstrusler. Men anklagene han nå har fått rettet mot seg, sier Bali, er de verste så langt, og han gleder seg over muligheten til å bevise sin uskyld. I onsdagens Facebook-innlegg skriver han blant annet:

”Jag uppmanar personen som riktar dessa anklagelser mot mig att göra en polisanmälan så jag får möjlighet att rentvå mig. Jag har gott om bevis som visar att jag är oskyldig till det jag anklagats för och att detta snarare rör sig om en komplott av meningsmotståndare där en ung person fått agera som bricka i spelet.”

Hanif Bali mener partiets håndtering av saken har vært profesjonell og at det i utgangspunktet er positivt at det er rutiner som gjør at medlemmer kan sette i gang saker som dette. Men han gir også sin versjon av hendelsene, som nå er to år tilbake i tid:

”För ungefär två år sedan kontaktades jag av en MUF-medlem som sökte mycket kontakt med mig. Vi diskuterade till en början politik men där avslutades konversationen. Flera månader efter återupptas kontaktsökandet och personen börjar även söka hjälp om studier och även mer privata angelägenheter. Hon var väldigt intensivt kontaktsökande och ville ha stöd och hjälp. Jag försökte hjälpa så gott jag kunde. När det framkom att personen i fråga ville ha en annan relation borde jag avslutat konversationen direkt. När påstötningarna blev mer explicita gjorde jag det däremot klart att något annat än en vänskapsrelation där jag agerat som mentor inte kunde bli aktuell. Jag har på inga sätt bett om några opassande bilder eller gjort något annat olämpligt.”

Anklagen kan skade nominasjonsprosessen

Hanif Bali mener at det innenfor rammen av rollen som parlamentsmedlem alltid har vært viktig for ham å møte menneskene som kontakter ham, og at det for det meste har fungert godt. Men i dette tilfellet mener Bali at kontakten med jenta blir utnyttet av mennesker som ønsker å ramme ham. Han avslører at han har visst at anklagene har sirkulert på internett siden slutten av fjoråret og at det har vært kjent hvilken dato anklagene mot ham ville bli lekket til pressen. Bali påpeker at tidspunktet for anklagene er godt valgt og sammenfaller med Moderaternas interne nominasjonsprosess foran det svenske parlamentsvalget i 2022.

Det faktum at anklagene tar sikte på å nøytralisere Hanif Bali som parlamentarisk politiker, støttes både av det faktum at de kronologisk sammenfaller med nominasjonsprosessen, og at det som skjer, viser mange av karakteristikkene til den radikale venstresidens modus operandi. Den som er kontroversiell og har sterke meninger, må regne med å måtte betale en høy personlig pris, og Hanif Bali sier blant annet at hans to fem år gamle barn ikke lenger kan gå ut og leke, fordi journalister står utenfor døren.

Har ikke tenkt å gå av

Men Hanif Bali har ingen planer om å trekke seg. ”Vi lever inte i ett klanvälde där andra än rättsväsendet fastställer ens skuld eller kan befria en från anklagelser”, skriver Hanif Bali på Facebook. ”I stället för att denna visklek fortsätter så uppmanar jag till en rättslig prövning där jag får möjlighet att rentvå mig”, avslutter Bali.

Moderaternas partileder Ulf Kristersson har nektet å kommentere Hanif Balis uttalelser.

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.