Tobias Andersson (SD) sier det er vanvittig å fokusere på «hvit vold» i Sverige, samtidig som regjeringen nekter å anerkjenne at vold mot svensker er et massivt problem. Foto: Skjermdump Sveriges Riksdag

Black Lives Matter-demonstrasjonene har provosert Sverigedemokratene, som anklager den svenske regjeringen for å drive en politikk som fører til voldtekt, ran og drap på svensker. Sveriges justisminister besvarer kritikken med å påstå at ungdomskriminaliteten har gått ned de siste ti årene, mens antallet innvandrere og asylsøkere har økt betydelig.

Det har vært opphetet debatt i Sverige etter Black Lives Matter-demonstrasjonene. Innenriksminister Mikael Damberg valgte nylig å retweete et innlegg om den svenske politikvinnen som holder et skilt med «Hvit taushet er vold», med en tekst om at det var lurt og modig av henne. Politikvinnen som går på kne for demonstrantene har provosert Sverigedemokratene, som mener det er en hån mot svenske ofre for importert dominans- og voldskultur.

– At den venstreorienterte organisasjonen Black Lives Matters nå har fått fotfeste i Sverige, kan vanskelig forbedre situasjonen. I tillegg til å hate og angripe politiet, har disse demonstrasjonene vært preget av å legge kollektiv skyld på hvite. I Gøteborg er det blant annet «White motherfuckers» som gjentar seg, sa Tobias Andersson (SD) i en debatt mot justisminister Morgan Johansson (S) torsdag.

SD-politikeren mener regjeringen overser hatkriminalitet mot svensker, og bevisst unnlater å anerkjenne at rasistisk motivert vold mot svensker er et stort problem. Han viste til demonstrantenes plakater og slagord «I can’t breathe», som har blitt Black Lives Matter-bevegelsens bevis på hvit, rasistisk voldsmakt, etter at sorte George Floyd døde under pågripelse av en hvit politimann. Andersson sa at det ville være langt mer relevant i Sverige å demonstrere mot de som tar livet av svensker.

– Men det er flere mennesker som ikke kan puste, flere hvis skjebne burde være mer relevant i svensk sammenheng. Tommie Lindh kan ikke puste. Wilma Andersson kan ikke puste. Ebba Åkerlund kan ikke puste. Carola og Emil Herlin kan ikke puste. Elin Krantz kan ikke puste. Og dette er bare et utvalg av dem som ikke kan puste, men som kanskje hadde vært i stand til det hvis en annen politikk hadde blitt ført, sa Anderson.

– I tillegg er det alle de som har blitt overfalt, slått eller voldtatt av mennesker som ikke burde vært i Sverige fra begynnelsen. Kan Morgan Johansson, i det minste av respekt for ofrene, erkjenne at svenskefiendtlighet eksisterer og er et problem?

Johansson ville ikke erkjenne at svenskefiendtlighet var et problem i Sverige, og sa at Sverigedemokratene ikke egentlig er mot kriminalitet, de er bare mot innvandrere. Johansson sa at SD bevisst kommer med påstander for å hetse innvandrere, ikke for å få bukt med kriminaliteten.

– Hvis du begår en forbrytelse der motivet er innvandrerfiendtlig, bør strafferetten se veldig strengt på det. Hvis motivet er svenskfiendtlighet, må straffeloven også se veldig strengt på det, konkluderte Johansson til slutt.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.