– Det er definitivt et svik mot voldtektsofrene, dundret Moderaternas rettspolitiske talsmann Tomas Tobé i studiodebatten etter SVT-dokumentaren «Dömda för våldtäkt». En noe spakere justisminister Morgan Johansson til venstre.

Utlendinger er kraftig overrepresentert som voldtektsmenn, rapporterte SVT Uppdrag granskning onsdag. Nå anklager Moderaterna regjeringen for å ha motarbeidet forskning på voldtektsmenns etnisitet – og for å ha sviktet de voldtatte kvinnene.

– Regeringen Löfven har forsøkt å hemmeligholde statistikk, sier Moderaternas rettspolitiske talsmann Tomas Tobé til Aftonbladet.

I dokumentaren Dömda för våldtäkt granskes samtlige dømte for voldtekt og voldtektsforsøk mellom 2012 og 2017.

843 personer er dømt, 58 prosent er født i utlandet. Det er i liten grad snakk om europeere; over 50 prosent er født utenfor Europa.

– Må erkjenne kulturelle problemer

Tomas Tobé reagerer kraftig:

– Vi måste våga erkänna att det finns kulturella och normproblem, som en del, till exempel unga killar från Afghanistan, har med sig och som vi behöver hantera.

Første steg er å erkjenne problemene, og ikke hemmeligholde statistikken, sier Tobé.

– För det första att våga erkänna att de existerar, och inte försöka mörklägga statistik som regeringen Löfven har försökt göra.

Sist svenske myndigheter kartla utlendingers kriminalitet var i 2005. Dokumentaren problematiserer dette, og det kommer klart frem hvordan særlig nåværende justisminister Morgan Johansson har vært svært negativ til å kartlegge kriminalitet etter etnisitet eller landbakgrunn. Han har heller ikke gått av veien for å mistenkeliggjøre politikere som har etterlyst slik statistikk i Riksdagen.

– Et svik mot ofrene

Mustafa Panshiri, en eks-politimann av afghansk opphav, sier i dokumentaren at å nekte å snakke om overrepresentasjonen er et svik mot voldtektsofrene: – Det är ett svek mot de som faktiskt drabbas.

Etter programmet ble både Tobé og Johansson intervjuet i studio (fra tidskode 50:30) Reporteren spør om de er enige i at det er et svik mot ofrene. Johansson drar på det: «Ja, om du formulerer det sånn…», mens Tobé ikke legger fingrene imellom:

– Ja, det er definitivt et svik mot voldtektsofrene. Man har vært mer interessert i å prøve å kontrollere debatten enn å komme med riktige tiltak for å kunne ta seksualforbryterne.

Til Aftonbladet sier Tobé at regjeringen motstrebende er presset på defensiven:

– Det är pinsamt att man har fått backa så mycket att man till slut går med att göra en sån här kartläggning.

Statsminister Stefan Löfven sa onsdag at han er positiv til granskningen, og at regjeringen vil se på muligheten for utvisning av dem som dømmes for grov voldtekt.

Omvendelse under galgen

Det finnes et uttrykk som beskriver det statsministeren foretar nå: Omvendelse under galgen. Det spørs bare om ikke omvendelsen kom for sent. Å snu et inntrykk som har festet seg hos velgerne når det kun gjenstår et par uker av valgkampen er som å snu en supertanker i Drøbaksundet.

«Ingen med ren mjöl i påsen mörkar statistik», som sosialøkonomen Tino Sanandaji uttrykte det.

Sverige nekter å kartlegge innvandreres kriminalitet, skrev Document i fjor: «Johansson og regjeringen kan komme til å angre på at de ikke tok dette mer på alvor. Neste år er det valg»

Nå er valget 17 dager unna, og sossarna og regjeringen er i ferd med å gå på en stjernesmell.

Det går troll i ord.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂