Moderaternas justispolitiske talsmann Tomas Tobé.

Høyres svenske søsterparti, Moderaterna, vil kartelegge voldtekt og etnisitet i Sverige. Partiet krever at regjeringen pålegger Brottsförebyggande rådet (BRÅ) å utarbeide en oversikt. Löfven-regjeringen har hittil ikke villet vite sammenhengen.

Moderaterna kunngjorde i dag at de går inn for å skjerpe straffene for seksuallovbrudd, samt at man vil kartlegge hvem gjerningspersonene er.

Partiet mener det er vanskelig å bekjempe kriminalitet når man ikke vet hvem som begår den.

– Vi vill att det görs en ny omfattande kartläggning av sexualbrotten. Vem är förövaren och vem är offret. Detta är viktigt för att kunna dra för slutsatser, i synnerhet om det förebyggande arbetet, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé enligt TT.

Dette skal inkludere gjerningsmennenes etniske bakgrunn, understreker Tobé.

Han menar att det är viktigt att veta exakt vilka det är som begår de här brotten, där det tidigare visat sig att utomeuropeiska invandrare är mycket kraftigt överrepresenterade.

Men en dylik undersökning har Brottsförebyggande rådet inte gjort sedan 2005. Och den nuvarande regeringen har tidigare sagt nej till att genomföra en granskning av våldtäktsmännens etnicitet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade i fjol att han anser inte att «en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället».

Än så länge har övriga Alliansen inte ställt sig bakom Moderaternas förslag. Men om så sker, och dessutom Sverigedemokraterna stödjer det, kan regeringen tvingas backa. Det menar SVT Nyheters inrikespolitiske expert Mats Knutson i en kommentar till SVT. Han påpekar att det skulle bli svårt för regeringen att gå emot riksdagens vilja.

 

Fria Tider: Moderaterna vill kartlägga etniciteten på våldtäktsmän

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂