Stadig flere blir skutt og drept i Sverige. I fjor ble 43 personer drept i skyteepisoder – mer enn fem ganger så mange som i 2006.

Dødelig vold med skytevåpen har økt dramatisk på få år, viser ny statistikk fra politiet. I 2006 ble åtte personer skutt ihjel.

Det er særlig de fem siste årene økningen har kommet, så sent som i 2012 var det «bare» 12 dødsofre

Folk har blitt mer lettkrenkte, ifølge Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

«Folk»..?

– Det har blivit så viktigt att bygga upp sitt skrämselkapital, utdyper kriminologen Daniel Vesterhav overfor SVT Nyheter:

I en rapport från 2016 intervjuade Brottsförebyggande rådet ett 60-tal poliser och gick igenom ungefär lika många underrättelserapporter om kriminella nätverk och grupperingar. Den bild poliserna gav var att det har blivit ett hårdare klimat i den kriminella miljön. Många av konflikterna som leder till skjutningar handlar om upplevda kränkningar mellan individer.

– De tar till skjutvapen för att inte visa sig svaga. Det har blivit så viktigt att bygga upp sitt kriminella rykte – sitt skrämselkapital – i den kriminella miljön. Tidigare kunde man låta kränkningar passera utan att ta till så grovt våld som i dag, säger Daniel Vesterhav, kriminolog på Brottsförebyggande rådet.

Spiraleffekt

Skytingene utløser en spiraleffekt. Når noen tyr til vold må den andre parten svare for ikke å fremstå som svak. Og siden personene ofte er en del av et kriminelt nettvek, er de sjelden ensomme.

Dermed risikerer flere personer å treffes av skuddene, og da blir de i sin tur krenkte og dras inn og situasjonen eskalerer.

– Det som från början var en konflikt mellan två individer blir en konflikt mellan två nätverk.

 

Kjøp «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» av Christopher Caldwell her.