Dødelig vold avtar i Europa, samtidig som den øker i Sverige. Hvilket ansvar har media for dette, når de velger å annonsere de kriminelle gjengene og premiere dømte artister?

Det svenske Brottsförebyggande rådet (Brå) publiserte nylig undersøkelsen Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder. Studien sammenligner den siste svenske utviklingen med nivåer og trender innen dødelig vold i 22 andre land i Europa, med fokus på perioden etter årtusenskiftet. Resultatene viser at det generelle nivået av dødelig vold har gått ned i nesten alle landene som er studert i løpet av inneværende periode – bortsett fra i Sverige, hvor det har økt. I studiesammendraget kan man lese:

”Fram till för några år sedan tillhörde Sverige de länder i Europa som hade relativt låga nivåer av dödligt våld. Under den studerade perioden har den svenska nivån dock stigit och ligger nu högre än i många andra länder. Uppgången i Sverige gäller framför allt dödligt våld med skjutvapen som började öka redan under mitten av 00-talet. Till en början doldes de ökande dödsskjutningarna i statistiken bakom en fortsatt minskning i dödligt våld med andra våldsmetoder, men från och med 2013 har de kommit att bidra till en generell ökning av den totala nivån av dödligt våld i landet.

I frågan om dödligt våld med skjutvapen ligger Sverige idag mycket högt i den europeiska rangordningen, med omkring 4 avlidna per miljon invånare. Europas genomsnitt motsvarar cirka 1,5 avlidna per miljon invånare. Inget annat land i studien uppvisar ökningar jämförbara med den i Sverige. I de flesta andra studerade länder observeras istället fortsatt minskande nivåer av såväl dödligt våld totalt som dödligt våld med skjutvapen. Tillfälliga uppgångar kan under några år observeras i ett fåtal andra länder, men inte i något fall rör det sig om en så tydlig ökning som den som skett i Sverige, över flera år i rad.”

Les mer: Nødmelding fra svensk politi: Vi kan ikke håndtere det!

Undersøkelsen understreker at økningen i dødelig skytevåpenvold i Sverige er sterkt knyttet til kriminelle miljøer i utsatte områder. I dag finner åtte av ti hendelser med dødelig skytevåpenvold i Sverige sted innenfor det kriminelle miljøet. I 2021 fant minst 110 skyteepisoder sted, og 21 mennesker ble drept – bare i Stockholm.

Halvparten i fengsel

Samtidig er fem av Sveriges ti mest spilte artister rappere som enten sitter i fengsel, er varetektsfengslet eller mistenkes for kriminalitet – artister hvis tekster og bilde skildrer og glorifiserer gjengkriminalitet. At alvorlige kriminelle får en så stor plass i media, har blitt forsvart med argumenter om at «man må skille mellom liv og arbeid». Men drapet på kunstneren Nils «Einár» Grönberg har blåst nytt liv i debatten om gangsterfellens glorifisering av grov kriminalitet og koblingen til ekte kriminalitet.

Les mer: Artisten Einár skutt og drept i Stockholm

Les mer: Sverige: Public service har mistet sitt moralske kompass

Sveriges Radio har blitt kritisert for at artistene ble spilt og belønnet med priser til tross for deres kriminalitet. Rapperne Yasin Mahamoud og Haval Khalil er for eksempel knyttet til det alvorlig kriminelle nettverket Vårbynätverket. Tidligere i år ble Yasin Mahamoud dømt til ti måneders fengsel som forberedelse til kidnappingen av den nå drepte Einár. Rapperen Haval Khalil ble dømt til to år og seks måneder for å ha medvirket til den samme kidnappingen og for å ha ranet Einár.




Men til tross for at Yasin ble arrestert og siktet for forbrytelsene, ble han kåret til Beste Artist og Beste Hip Hop på P3 Guld-galan denne våren, og han ble også nominert til en Grammy i kategoriene Årets tekstforfatter, Årets album og Årets hiphop.

«Kunstnerisk prestasjon» eller merkevare for kriminelle

Arrangøren forsto at støtten til kriminelle artister ikke var enkel, så da Grammy-nominasjonene ble annonsert, ble det gitt en kommentar til nyhetsbyrået TT for å forklare Yasins nominasjoner:

”Det betyder förstås inte att Grammis på något sätt sympatiserar med kriminella gärningar men att vi anser att den konstnärliga prestationen måste kunna bedömas utan hänsyn till det eventuella brott personen misstänks för. Om vi inte kan dra den gränsen riskerar vi och andra hyllningar av konstnärligt skapande att drunkna i mer eller mindre godtyckliga rättsliga eller moraliska gränsdragningar.”

Den «kunstneriske prestasjonen» ville dermed bli «vurdert uten hensyn til eventuelle forbrytelser». Ikke engang domfellelser gjorde at medieomtalen endret seg. Etter dommen mot Yasin og Haval varslet Anna-Karin Larsson, musikksjef i P3, at de vil fortsette å spille artistenes musikk. Dette til tross for at kritikere påpekte at kanalen, ved å spille musikk, bidro til å glorifisere vold og bygge merkevaren for kriminelle nettverk.

– För oss är det viktigt med den konstnärliga friheten. Det kan låta högtravande, men det handlar om två olika saker: verket som skildrar en verklighet och verkligheten i sig. För oss är det den välgjorda musiken för våra lyssnare som gör att vi fortsätter att spela Yasin, sa Larsson til SVT.

Så la oss se nærmere på den «vellagde musikken» som motiverer svenske medier til å annonsere for kriminelle nettverk. Nedenfor er et utdrag fra Yasins «Trakten»:

”Okej, det Yasin Byn a.k.a. Money Mitch
Jag kan ge dig allt från L.V. till Armani, bitch
Jag har huvudet i spelet
Jag stashar varje sedel, jag följer inga regler
Vi släpper bara mord, vi borde bli torpeder
Min äzi, den är sjuk, folk de säger den har feber
Sponsra din grabb sex och fem, jag släpper kakor
Om du röker nåt just nu, jag svär, det säkert mina varor
Jag har aldrig suttit inne, om det händer, jag är redo
Jag har inte någon brud, jag sätter ingen på mitt ego
Jag bygger upp en kundkrets fort som det var Lego”

Følgende utdrag er hentet fra Havals «Tokarev» (et russisk våpenskjold):

”Ljus och sirener, de turbar mot trakten, nån golarkärring rapporterade skott, yeah
Blev scener om makten, jag turbar från platsen och bakom mig ligger en kropp, uh
Vi börja på kanten, vi knullade branschen, vi sa vi ska sluta på topp
I abiat och haschen, i kallen och zazzen, i kunder och knark vi ser hopp, yeah”

Yasin og Haval ble dømt for involvering i kidnappingen av den nå drepte Nils «Einár» Grönberg. Men selv Einár hadde en sterk tilknytning til gjengkriminalitet. Han ble dømt for blant annet mindre narkotikalovbrudd, ran, legemsfornærmelse og ulovlig kjøring. Tidligere denne måneden ble Einár, sammen med andre personer, arrestert etter at en mann ble knivstukket på en restaurant i Stockholm sentrum. De ble deretter løslatt.

Les mer: Kilde: Berømte rappere arrestert for knivstikking i Stockholm

Einár har vunnet flere Grammy-er og ble tildelt Sveriges Radios pris P3 Guld for Årets låt 2019. I 2020 vant han både kategoriene Årets hiphop og Årets nykommer. Han ble også nominert til kategorien Årets artist. I dagens Aftonbladet kalles Einár «En Bob Dylan for vår tid», og han hevdes å ha vært et geni med et særegent språktalent. Virkelig? Nedenfor er en del av teksten til sangen «No. 1»:

”Ey, ey, min glock, den är oskuld
Men jag skulle japp den för min brors skull
Tes-testa benim och jag kommer att bli hotfull
Bara på paran, ah, broder, jag lägger fokus
För vi är one hunna, bitch, och vi hundra
Ingen lekplats när jag snackar om gunga

Hashet är pungat, poppade bitchen i lungan
Inga tänder, bitchen använder tungan
Min Glock vill radera män som en feminist (Ooh)
Mina varor får dig hoppa på ett plan som en turist
Tretti’ lax på booze men ingen är alkoholist
Här vi skickar food, mannen, utan nå’ bestick
Eyo, (Pow), drip, drip, hon vill lick dick
Hon vill bli tryckt men hon kan gitt, gitt”

Drapet en hevn for tekster

En teori bak drapet til Einár er at han i tekstene til sangene «Voi» og «Dansa» hånet Havals bror Dara, som ble skutt til døde i april i år. Nils «Einár» Grönberg gikk inn i en kriminell verden der han som etnisk svenske manglet den sterke støtten som andre hadde.

– Einár har genom de han umgås med och genom sin musik retat upp personer i den kriminella miljön, vilket också skapade en hotbild mot honom från flera håll. Det exakta motivet till det här mordet kan det finnas flera förklaringar till, sier SVT:s reporter Diamant Salihu i et intervju om Einárs bakgrunn.

– Flera rappare som kopplas till olika kriminella gäng har uppbackning av gängen som de ofta har vuxit upp i samma område som. Einár rörde sig mellan många olika grupperingar och hade inte samma uppbackning, vilket också gjorde honom mer sårbar.

Fortsetter å spille musikken

Etter drapet har Sveriges Radio bestemt at det fortsatt skal spilles gangsterrap like mye som tidligere i P3.

– Vi spelar musik som vi vet att vår publik behöver höra, sier Sveriges Radios musikksjef Anna-Karin Larsson i et intervju sitert i Expressen.

Musikksjefens motivasjon er interessant fra flere perspektiver. Er det virkelig rimelig at publikum trenger å høre glorifisering av gjengvold, drap, narkotika og kvinnehat i en situasjon der glorifisering av gjengvold ses på som en medvirkende årsak til den økende, dødelige volden i det svenske samfunnet? Eller er det mulig at Sveriges Radio mener at publikum trenger å ta del i den språkbehandlingen og vokabularet som tekstene formidler? Er det synet på kvinner som horer som verdsettes?

At svenske medier også hardnakket holder fast ved argumenter om kunstnerisk frihet, er både bemerkelsesverdig og tragisk. Du resonnerer ikke på samme måte når det kommer til andre typer populærmusikk? Sveriges Radio har utestengt artister som Ultima Thule og Eddie Meduza, som til sammen har nærmere hundre millioner avspillinger på Spotify. Avisen Nyheter Idag tok kontakt med Anna-Karin Larsson med spørsmål om dette, men de fikk ikke svar.

Aktivt standpunkt for kriminelle

Sveriges Radios vedtak kan ikke tolkes på annen måte enn som et aktivt standpunkt for de kriminelle artistene, for deres budskap og for deres livsstil. Det er nemlig ikke mulig å skille rappernes voldsforherligelse fra volden de bruker. Dommene mot dem – og torsdagens drap – er klare bevis på dette.

Gjennom den sterke støtten fra svenske medier har de kriminelle gjengene fått en uvurderlig plattform hvor de kan formidle sitt budskap, legge til rette for rekruttering og styrke sine posisjoner. Neste gang noen blir myrdet – for det kommer snart et nytt gjengerelatert drap –, bør kanskje bakmennene også søkes i Sveriges Radios redaksjoner.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.