Artisten Dree Low ble nylig dømt til ett års fengsel for ran. Fredag ble han tildelt prisen for Årets låt av bransjeorganisasjonen Musikförläggarna.

Fredag ​​kveld under arrangementet Musikförläggarnas galla ble forfattere i musikkbransjen hyllet. På grunn av pandemien ble prisen delt ut for både 2021 og 2020, og prisen for Årets sang 2020 var Dree Lows sang Pippi.

Men i tillegg til å være en av Sveriges mest spilte artister, er Salah «Dree Low» Abdulle også aktiv i gjengkriminelle miljøer. Abdulle ble 1. november dømt til ett års fengsel i Solna tingrett. Sammen med noen andre menn hadde Abdulle i august ranet en butikk i Kista utenfor Stockholm. Solna tingrett skrev i dommen at opptredenen «varit hotfullt och att de ignorerat uppmaningar att betala varorna».

Intens debatt etter drapet på Einár

Drapet på artisten Einár i Stockholm 21. oktober førte til en intens debatt om at svensk musikkindustri og media støtter gjengkriminelle rappere ved å spille musikken deres og belønne artistene. Sveriges Radio tok beslutningen om å fortsette å spille artistenes musikk, til tross for at musikken brukes både til å rekruttere nye medlemmer til de kriminelle gjengene og for å formidle budskap mellom de ulike gjengene.

Les mer: Artisten Einár skutt og drept i Stockholm 

Les mer: Sverige: Public service har mistet sitt moralske kompass

I et intervju med Kulturnyheterna sier Musikförläggarnas driftssjef Marit Woody at prisen for 2020 ble bestemt før Dree Low ble dømt for å ha begått ranet mot butikken, men at det i fremtiden kan bli revurdert hvordan premiene blir distribuert.

– Alla i musikbranschen har fått någon typ av uppvaknande. Hur ska ansvaret se ut? Det är ingen enkel fråga. Vad ska man inkludera och exkludera? Juryn hade sitt jurymöte sommaren 2020. Vi kunde inte ha gala då eller gå ut med vinnare. Men så som beslutet låg nu var det tagit av juryn då, sier Marit Woody.

Stor voldskapital

Politiet har knyttet Salah Abdulle til det kriminelle nettverket Husby hyener, som blant annet skremmer lokale handelsmenn og innbyggere til taushet. At Abdulle anses å tilhøre en gjengkriminell kontekst som har stor voldskapital, var viktig for tingrettens vurdering av truslene og i forlengelsen av at han ble dømt for ran, til tross for at verdien av tyvegodset var begrenset.

«De räknar med att ingen vågar anmäla dem eller vittna mot dem», skriver tingretten i dommen. Salah Abdulles advokat har varslet at de vil anke dommen.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.