En 17-åring ble i dag dømt til åtte års fengsel for drapet på politimannen Andreas Danman i sommer. Drapet skal ha sammenheng med gjengkriminalitet i Göteborg.

Rundt klokken 22.30 den 30. juni i år ble den 33 år gamle politimannen Andreas Dalman skutt og drept under arbeid i Biskopsgården i Göteborg. To dager etter drapet pågrep man en 17-åring som siden har sittet i varetekt.

Han ble siktet for drap, drapsforsøk og grov våpenkriminalitet, og aktor krevde minst ti års fengsel i forbindelse med rettssaken i Göteborgs tingrett. Dommen falt i dag, og 17-åringen dømmes til åtte års fengsel for drap og drapsforsøk.

”17-åringen döms mot sitt nekande för att ha dödat polismannen Andreas Danman och för att ha försökt döda en person med koppling till gängkonflikten i Biskopsgården till fängelse i åtta år”, kan det leses i tingrettens dom.

Bundet av tekniske bevis

I et skogholt nær drapsstedet gjorde politiet flere funn som kunne knyttes til den mistenkte, og 17-åringen ble pågrepet 2. juli. Politiets tekniske etterforskning har kunnet slå fast at kulen som traff Andreas Danman, ble avfyrt fra maskingeværet som ble funnet i skogen, sammen med jakke, hettegenser, bukse, munnbind og hansker. Ifølge forundersøkelsen er den domfelte 17-åringens DNA påvist på både klærne og munnbindet.

I tillegg til DNA-bevisene lå også andre bevis, i form av overvåkingsfilmer og vitneforklaringer, til grunn for domfellelsen.

Tidligere dømt for drapsforsøk

Til tross for sin unge alder var den domfelte gutten allerede godt kjent av politiet. De første bekymringsmeldingene fra skole og politi ble gitt da han var 14 år, og da han var 15, ble han satt i omsorg for første gang, etter å ha blitt dømt for drapsforsøk på en 17 år gammel gutt som han stakk i halsen med en kniv.

Aktor Linda Wiking hevdet under rettssaken at drapet på Andreas Danman var knyttet til en pågående gjengkonflikt. 17-åringen skal ha skutt mot tre personer med tilknytning til en rivaliserende gjeng. Den ene var samme person som 17-åringen tidligere er dømt for drapsforsøk på.

Da Andreas Danman kom til stedet, skal 17-åringen ha avfyrt ytterligere to skudd, hvorav ett traff politimannen i halsen og skadet ham så alvorlig at han døde. Det er uklart om skuddet var ment å treffe politiet eller om Danman ble skutt ved en feiltakelse. Det har imidlertid mindre betydning for tingrettens dom.

”I det här fallet är omständigheterna så försvårande att mordet i sig skulle ge livstids fängelse för en vuxen person och därtill kommer mordförsöket. Sluten ungdomsvård är då inte tillräckligt ingripande utan påföljden ska bestämmas till fängelse”, sier rettens leder, advokat Göran Lundahl i dommen.

Under den påfølgende pressekonferansen, gjengitt av Aftonbladet, kommer Göran Lundahl tilbake til intensjonen.

– Det är inte styrkt bortom rimligt tvivel att 17-åringen när han avlossade skotten har uppfattat att Andreas Danman är polis. Den enda rimliga förklaringen är då att han har misstagit honom för en annan person. Det i sig innebär inte att han kan undgå ansvar för uppsåtligt dödande. Därför ska han dömas för mord på Andreas Danman.

Fokusert på politiets situasjon

Drapet på Andreas Danman kastet lys over den sårbare situasjonen til svensk politi og førte blant annet til en underskriftskampanje der over tre tusen politifolk krevde kraftigere og mer effektive tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet i Sverige. Underskriftene ble oversendt den svenske regjeringen i løpet av høsten.

Les mer: Tusenvis av svenske politifolk krever strengere tiltak mot gjengkriminelle

Andreas Danmans familie har også kritisert svenske politikeres håndtering av den økte kriminaliteten og håndteringen av drapet. Danmans far har for eksempel kritisert statsminister Stefan Löfven for å sende sine kondolanser til familien via tekstmelding. Andreas Danman etterlot seg en gravid samboer, som også vitnet under rettssaken. Datteren deres kommer til verden i vinter.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.