Ayman Alksh, syrisk innvandrer, multikriminell og drapsmann. Men ikke utvist. Foto: Svensk politi

Den uavhengige svenske journalisten Joakim Lamotte skriver på Facebook om en syrisk drapsmann, som tross sitt lange rulleblad ikke ble utvist fra Sverige etter å ha blitt drømt for drap i 2019. Nå er drapsmannen på frifot og igjen mistenkt for grov kriminalitet.

Det skal ha vært en konflikt mellom Alksh og den drepte 19-åringen. Drapet var svært brutalt, og skjedde i full offentlighet med barn som vitner. Expressen beskrev hendelsforløpet slik:

Den 19 december i fjol tog 19-åringen bussen från Luleå, där han gick i gymnasiet, mot Boden. Flera passagerare lade märke till en annan man, som satt längst bak i bussen med en halsduk med dödskalletryck uppdragen över ansiktet.

På resecentrum i Boden väntade två andra maskerade män.

När 19-åringen gick av bussen blev han omedelbart angripen. Han utsattes för sparkar och slag och blev knivhuggen åtta gånger innan han lämnades att förblöda i snön.

De tre gärningsmännen flydde från platsen men kunde senare gripas.

Ayman Alksh ble først dømt til 13 år i fengsel og utvisning. Men saken ble anket, og straffen ble redusert til 1,5 år. Bakgrunnen for strafferabatten var at retten ikke kunne bevise hvem som hadde holdt kniven som førte til offerets død.  Det ble heller ingen utvisning siden Alksh ble ansett som «veletablert» i det svenske samfunnet.

I tingsrätten dömdes 21-åriga Ayman Alksh till 13 års fängelse för mord – men nu frias han för mord av hovrätten.

I stället döms mannen till 18 månaders fängelse för grov misshandel då domstolen anser att det inte är belagt vem som utdelat knivhuggen.

– Eftersom åklagaren inte har lyckats bevisa att det var den man som åklagaren utpekat och inte någon annan av de åtalade männen som utdelade knivhuggen kan ingen dömas för mord, säger hovrättspresident Erik Sundström i ett pressmeddelande.

De ansvarlige nekter å kommentere saken overfor Lamotte.

Ayman Alksh var med och dödade en man i Boden 2019. Tingsrätten dömde honom till 13 års fängelse och utvisning, men hovrätten sänkte straffet till 1,5 års fängelse. Dessutom slapp han utvisning eftersom man ansåg att han etablerat sig väl i samhället, trots att han inte gjort annat än brott sen han kom till Sverige 2015.

Nu kan jag berätta att Ayman Alksh häktades förra fredagen för nya brott i Sverige. Den här gången för försök till mord i Luleå och övergrepp i rättssak. Dessutom har jag gjort en intervju med Roger Olsson som försökte rädda livet på mannen som dödades i Boden.

Titta på detta och dela gärna så att det når fram till våra makthavare!

Joakim Lamotte er en svensk helt

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.