Godt bevæpnet svensk politi på oppdrag i et av landets stadig flere såkalte utsatte områder. Her drar politiet nå nødig inn uten solide styrker i ryggen. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

Svensk politi benytter i stor grad moped som fremkomstmiddel i en del byer, for å ikke vekke oppsikt når de patruljerer i utsatte områder. Nå rådes de til å la være, om de har livet kjært.

Det er politiets egen fagforening, «facket» på svensk, som gir klar beskjed til politibetjentene: Å kjøre moped i innvandrerområder er livsfarlig. Man kan bli skutt og drept når som helst.

Samnytt skriver om saken, og forteller at fagforeningen har sett på hendelser der politifolk har blitt utsatt for voldelige angrep i jobben. Ikke minst har det handlet om skyteepisoder, som da en politimann tidligere i år ble skutt og drept i Göteborg: .

I slutet på juni sköt 27-årige gängkriminelle somaliske migranten Sakariye Ali Ahmed med kulsprutepistol ihjäl svenske polismannen Andreas Danman när denne utövade sitt yrke i det invandrardominerade ”utsatta” området Biskopsgården i Göteborg.

Derfor går man nå ut med noen nye, generelle råd om politiets egen sikkerhet:

Nu har facket ringat in vad man ser som grundproblemet och tipsar poliser som vill behålla livet att inte köra moped i invandrarområden, skriver Samnytt.

Avisen beretter at politi på moped lett kan forveksles med medlemmer i kriminelle gjenger, og dermed skytes av andre gjenger. Særlig om man er mørkt kledd:

För att undvika att bli ihjälskjutna bör poliser enligt facket inte heller bära mörka kläder eller svart hjälm.

De goda råden kommer mot bakgrund av att man tror att Sakariye egentligen var ute för att skjuta ihjäl någon annan person i en gängkriminella konflikt och tog miste på person.

Så er spørsmålet hvordan politiet da faktisk skal opptre, og situasjonen deres er er vanskelig.

For kommer man godt synlig med politibiler og blålys, stikker de kriminelle av. Er politiet derimot diskret kledd og nærmer seg «ubemerket» på moped, kan man bli skutt fordi de kriminelle tror det er et angrep fra en annen gjeng.

Allra säkrast vore om polisen inte ryckte ut på gängskjutningar överhuvudtaget, oppsummerer Samnytt, nokså ironisk.

Det er ikke bare politiet som har problemer med hvordan man skal opptre for å holde seg trygge i de utsatte innvandrerområdene:

Tidigare har tips gått ut till allmänheten om hur man kan undvika att bli utsatt för brott. Föräldrar som inte vill att deras barn ska förnedringsrånas tipsas exempelvis att inte låta barnen bära dyra kläder eller ha med sig sina mobiltelefoner ut.

Også for kvinner er det egne råd:

Kvinnor som inte vill bli våldtagna, har fått rådet att inte vistas ensamma utomhus efter mörkrets inbrott.

En rekke ulike yrkesgrupper er berørt av forholdene, og tør knapt bevege seg inn i de aktuelle områdene:

… brevbärare, bussförare. glassförsäljare, ambulanspersonal med flera har också fått tips om eller på eget initiativ tagit beslut om att inte bege sig in i de invandrardominerade områdena. Detta efter att regelmässigt ha utsatts för olika typer av brott från ungdomsgäng.

Til slutt må altså selv politiet melde pass i møtet med innvandrerkriminaliteten, og innse at heller ikke de lenger kan ferdes i disse områdene uten livsfare:

Nu tipsas alltså även poliser på liknande sätt om hur de ska undvika att utsättas för grova brott i sin yrkesutövning.

Sedan tidigare är stenkastning och vandalisering av polisfordon vanligt förekommande brott samt verbal förnedring i möten med de kriminella och antisociala elementen. Risken att bli nedskjuten med automatvapen har nu måst läggas till listan.

Rent konkret vurderer politiet blant annet å forby sine egne å kjøre moped på oppdrag i innvandrerbydeler:

– Hypotetiskt kan det bli så att det inte är ett arbetssätt som man ska använda i vissa områden, säger Katharina von Sydow, ordförande på Polisförbundet Väst i en kommentar till SVT.

Neste steg kan eventuelt være å sette inn pansrede personellkjøretøy.

Les også: 

Svenske Eskilstuna herjet av branner påsatt av gjenger, hele nasjonen vakler

 

 

Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.