Svensk politi ved en utrykning til en skole i Hässleholm. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

I Sverige er skolen blitt en arena for aggresjon og vold, også på lavere årstrinn. Både lærere og elever rammes, og et stort antall lærere vil forlate yrket. Elever sammenligner det med å «være hjemme i Syria».

Mange mener utviklingen i Sverige går i feil retning, noe som kommer til uttrykk også i skolen. Samnytt omtaler en rapport fra det svenske lærerforbundet, der det beskrives svært alvorlige tilstander. Rapporten har fått det talende navnet Håll käften kärring:

På tisdagen släppte Lärarförbundet rapporten Håll käften kärring. I denna framgår att hot och våld är ett vanligt inslag i fritidshem, förskoleklass och årskurserna 1-6.

De tall som legges frem, er oppsiktsvekkende:

Utöver att varannan lärare har utsatts för fysiskt våld av elever, sju av tio i situationer där elever betett sig aggressivt eller allmänt hotfullt, har även var fjärde lärare varit med om att vårdnadshavare sagt kränkande eller nedvärderande saker.

På bakgrunn av en slik situasjon er det mange lærere som har sluttet eller vurderer å slutte:

På grund av den utsatta situationen har var femte lärare funderat på att lämna yrket helt. Vid sidan om fysiska skador förekommer även sömnsvårigheter, oro och ångest.

Nå vil det svenske lærerforbundet ha en rekke tiltak, som for eksempel at klassene blir mindre og lokalene oppgraderes. Ikke alle vil umiddelbart være enige i at det dette er nok til å løse de problemene det her er snakk om.

Samnytt har også ved flere tidligere anledninger sett på tilstandene i svensk skole.

I artikkelen Våld och hot i skolan – situationen värre än statistiken visar, fortelles det om en hverdag der lærere må gå med overfallsalarm, og hvor det er utviklet egne apper for at lærere skal tilkalle hjelp fra kolleger når de blir utsatt for trusler og vold:

Utöver överfallslarm har man på vissa skolor även använt sig av en app för att kunna tillkalla kollegor om en våldsam situation uppstår.

– I de bästa världar ska det inte behöva vara så. Det har varit en riktigt tuff period för personal och elever men nu hoppas jag att vi ska kunna vända det här, säger Elsemarie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan i Hammarkullen till Dagens Nyheter.

Den voldelige utviklingen skjer på tvers av hele skoleverket, ikke bare i de såkalte utsatte områdene. Men enkelte områder er verre enn andre. Samnytt tok for seg dette for en tid siden, og henviste til Göteborgs-Posten:

Göteborgs-Posten har granskat brottsligheten bland elever i Göteborgs grundskolor med fokus på brottstyperna våld och hot.

Förra året gjordes i snitt en polisanmälning per skoldag gällande allvarliga brott i skolan och en fördubbling av anmälningarna till Arbetsmiljöverket har skett bara de senaste fem åren.

Brotten är inte jämnt fördelade, skolor i ”utsatta” och invandrardominerade områden sticker ut markant både vad gäller antal brott och hur grova brotten är.

En elev sammenligner forholdene på skolen med Syria:

”Som att vara tillbaka i Syrien”, beskriver en elev skolmiljön. För hans egen del har det tagit sig uttryck i att han blev knivhuggen under ett storbråk på skolan. Knivar är dock inte de grövsta vapen som elever tar med sig till skolan, även skjutvapen förekommer.

Høstens viktigste bok, bestill den nå: 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.