Svensk politi rykker stadig oftere ut også til skoler.  Illustrasjonsfoto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

I svenske Vetlanda tør ikke lenger foreldre sende sine barn på skolen, etter flere episoder med mishandling og nå voldtekt. Vitner går langt i å si at det er ikke-svenske ungdommer som står bak.

Tilstanden i svenske skoler har hardnet til, en utvikling som også preger Sverige generelt. Vold, mishandling og utrygghet er trekk det rapporteres om i stadig større grad.

Mange mener det er ekstra ille når skolene blir arena for dette, da barna på denne måten frarøves den relativt trygge og harmoniske oppveksten som har vært et kjennetegn for skandinaviske land.

Samnytt skriver om en stygg hendelse som har skapt frykt i byen Vetlanda, et stykke sørøst for Jönköping. Denne enkelte hendelsen er i seg selv ille nok, men den er bare én i en lang rekke av slike episoder ved skolen i senere tid:

En elev våldtogs under måndagsmorgonen på Withalaskolan i Vetlanda.

Högstadieskolan har skakats av flera incidenter under hösten med stök och våld, och nu har flera föräldrar fått nog. De har bestämt sig för att hålla sina barn hemma från skolan efter måndagens våldtäkt.

– Det är inte säkert att gå till skolan, säger en orolig mamma till Samnytt.

Samnytt gir flere detaljer om det som skjedde:

Det var klockan 09:48 på måndagsförmiddagen som polisen larmades till Withalaskolan i Vetlanda med anledning av ett misstänkt sexualbrott. En person greps och anhölls under eftermiddagen idag av åklagare misstänkt för våldtäkt. Alla inblandade uppges vara i tonårsåldern.

Nå har fortvilte foreldre til barn ved skolen forsøkt å organisere seg:

Efter våldtäkten har föräldrar till elever på skolan skapat gruppen ”Vi som har barn på Withalaskolan Vetlanda” på Facebook.

I gruppen uttrycker de oro över händelserna på skolan. Några föräldrar kräver att det sätts in väktare och monteras övervakningskameror. Andra funderar över att skaffa översfallslarm till sina barn så de ska kunna känna sig trygga.

”Barn blir slagna och spottade på”

Det är inte första incidenten på Withalaskolan under hösten. Samnytt har pratat med en kvinna som har en dotter på skolan. Hon ber om att få vara anonym.

– Det är barn som blir slagna och spottade på. Det pågår misshandlar var och varannan dag, berättar mamman.

Ifølge denne moren som uttaler seg er det ikke svenske elever som står for bråket og volden:

– Det är inte några svenskar inblandade, utan det handlar om två olika andra kulturer som bråkar med varandra, säger hon.

I kommentarfeltet i foreldregruppen sammenlignes forholdene med de beryktede innvandrerghettoene Tensta og Rinkeby, det gir også en viss pekepinn om de involverte.

Det understrekes at det ikke foreligger underlag for å fastslå med sikkerhet hvem dette dreier seg om, og at det heller ikke er bevist hvem som faktisk har utført den seneste voldtekten.

Nå vurderer uansett foreldrene hva de skal gjøre for å sikre sine barn en trygg oppvekst og skolegang:

Flera föräldrar överväger nu att byta skola för sina barn.

I første omgang blir en del av elevene hjemme som en reaksjon på tilstandene:

Under morgondagen kommer hennes dotter och flera andra elever på Withalaskolan stanna hemma i protest.

– Dottern lär inte gå till skolan imorgon i alla fall. Vi är ett gäng föräldrar som sagt att vi bojkottar skolan ett tag framöver. Sedan vet jag inte om det handlar om en eller två eller hur många dagar, berättar tonårsmamman.

Les også: 

Brutal hverdag i svensk skole: Annenhver lærer utsatt for vold, kalles «hore» og «idiot»

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Bestill denne nye, viktige utgivelsen fra Document Forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Bestill også høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.